В Бургас се излюпи най-голямата пеперуда в света


В Бургас се излюпи най-голямата пеперуда в света
Снимка: Община Бургас
24 Юли 2018, Вторник


Побързайте да я видите - тя живее само 2-3 дни

Автор: Десант

И тази година в експоцентър „Флора" в бургаския Приморски парк може да се разгледа изложбата на Природонаучния музей в морския град „Живи пеперуди".

Посетителите й могат да се докоснат в превърнатия в тропическа джунгла павилион до пърхащите край екзотичните растения най-причудливи пеперуди и да станат свидетели на раждането на различни екземпляри от тези красиви насекоми.

Днес там се излюпи представител на най-едрия вид пеперуда в света - Attacus Atlas, наричана за по-кратко Атлас. Още три нейни какавиди може да се отворят всеки момент.

Бургазлии и гостите на града имат на разположение само няколко дни да ги видят и да се снимат с тях. След като се излюпят, пеперудите Атлас не се хранят. Те нямат хоботче и живеят, докато им стигнат резервите, натрупани в гъсеничния период. Затова техният живот е много кратък и продължава едва 2-3 дни.

Атласът е истински гигант. Размахът на крилете й достига в някои случаи до 30 см., като женските екземпляри са по-едри от мъжките. В тъмнината тя често е бъркана с птица заради големия си размер.

Тази пеперуда има уникални умения за защита - горната част на крилете й прилича на глава на кобра. За да е още по-голяма приликата, когато се чувства несигурна, тя пада на земята, за да заприлича още повече на опасна змия. Това отблъсква враговете й.

Сега вече не е нужно българите да пътуват до естествения хабитат на тази пеперуда - остров Борнео, Южен Китай и югоизточната част на Азия, тъй като могат да я видят "на живо" край морето в Бургас!

Изложбата на пеперуди е отворена за посетители всеки ден от 09:00 до 19:00 ч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки