България има готовност да помогне на Гърция в битката срещу огнената стихия


България има готовност да помогне на Гърция в битката срещу огнената стихия
24 Юли 2018, Вторник


До момента няма информация за пострадали български граждани, съобщиха от Външно министерство

Автор: Янко Крумов

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас. “Изразяваме най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция. С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ, довело до човешки жертви и причинило тежки материални щети ”, подчерта българският министър-председател.

Премиерът Борисов посочи, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила.

Той допълни, че е разпоредил на министерството на вътрешните работи да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас благодари за предложената помощ от България и посочи, че при нужда ще търси българския министър-председател.

Междувременно агенция ДПА съобщи, че броят на жертвите на горските пожари край Атина е достигнал 50 души. По-рано гръцките радио и телевизия ЕРТ съобщаваха за 24 загинали.

Още 26 тела на загинали хора бяха намерени близо до град Рафина, източно от Атина. Ранените са над 150 човека, сред тях и деца. Според представителя на Бърза помощ Милтидиадис Милонас броят на жертвите може да нарасне, предаде АП.

До момента няма информация за пострадали български граждани при пожарите в Гърция, съобщиха от Външно министерство.

Температурите в Гърция достигат през деня 40 градуса по Целзий и според метеорологичната служба условията ще останат трудни и днес.

Българското Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани, които се намират на територията на Гърция, да следват стриктно указанията на службите за пожарна безопасност и бреговата охрана.

В случай на необходимост нашите сънародници могат да се обръщат за съдействие към кризисния щаб в посолството в Атина на телефон: +30 6937 096 220.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мария Петрова Христова
24.07.2018 16:52:19
0
0
Похвално!
Да им помогнем!
Голямо бедствие!
Хора горят и умират!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки