В България блатният плаун се среща единствено в Родопите


В България блатният плаун се среща единствено в Родопите
24 Юли 2018, Вторник


Вижте какви места обитава рядкото папратообразно растение, от което преди 70 години е имало находища и в Рила

Автор: Десант

Блатният плаун е уникален вид от българската флора. Той е един от най-редките видове папратообразни растения в родната флора и се среща само в две от Чаирските езера и в едно от Смолянските езера в Родопите.

Специфичното местообитание на  растението са оголени места в торфища в пояса на иглолистните гори над 1200 м надморска  височина с наличие на постоянна влага.

Най-голямата и жизнена популация в България е в езерото Лъгът – най-голямото от Смолянските езера, наричано от местното население „Лагера“.

Растението  има огромно значение за опазването на местообитания на още видове като водна детелина, торфени мъхове, росянка и други. За зашита на вида, които се намира на тези територии, РИОСВ – Смолян провежда мониторинг  на състоянието на популациите и така проследява тяхната численост и площ.

Блатният плаун (Lycopodiella inundata (L.) Holub) е вид с висока консервационна стойност и е включен в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, както и в Червена книга на България, с категория "Критично застрашен". На територията на България видът е описван само в Рила и Средни Родопи, но единственото находище в Рила не е потвърждавано след 1945 г. 

Основните заплахи за растението са засушаването, ограниченото разпространение в България, настъпването на конкурентни видове и обрастването на голите места в торфа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки