ДАНС проверява кои медии са разпространили фалшивата новина за заселване на мигранти в Странджа


ДАНС проверява кои медии са разпространили фалшивата новина за заселване на мигранти в Странджа
Снимка: Александър Иванов, ПП „Странджа"
24 Юли 2018, Вторник


Фейкът безкритично бе приет за истина и предизвика огромна вълна от злостни коментари

Автор: Десант

ДАНС проверява кои медии са разпространявали фалшива новина, че евтаназията на животни в
Странджа заради установената чума всъщност била, за да се обезлюди районът и да се заселят мигранти, съобщи БНР.

Този фейк светкавично обиколи социалните мрежи и провокира огромно напрежение сред поребителите, които масово споделяха злостни и отрицателни коментари по адрес на управляващите, заблудени от измислената информация, която безкритично бе приета за истина.

„Тези антидържавни конспирации в Шарково трябва да се проверят. С очите си видях, че хората там са убедени, че това е вярно", коментира по този повод пред Нова телевизия евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

През миналата година германското правителство одобри закон, който забрани разпространението на фалшиви новини в социалните медии. Санкциите предвиждат глоби до 50 млн. евро.

Темата за фалшивите новини беше обсъдена тази пролет и в дебат в пленарната сесия на Европейския парламент. Евродепутатите обаче не успяха да постигнат единодушие какви мерки да бъдат предприети – премахване на съдържанието, глоба или дори специално обучение за боравене с медийно съдържание.

Те все пак бяха категорични, че фалшиви новини трябва да бързо да бъдат изтривани от социалните медии и призоваха Еврокомисията да изготви и специален закон по казуса.

Проучване на Масачузетския технологичен институт установи, че фалшивите новини в интернет се разпространяват по-бързо от истинските. На фейка е нужно 6 пъти по-малко време, за да достигне до читателите, отколкото на вярната информация. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки