Информационни табели на граничните пунктове предупреждават за опасността от африканска чума по свинете


Информационни табели на граничните пунктове предупреждават за опасността от африканска чума по свинете
Снимки: ИАГ
23 Юли 2018, Понеделник


Целта е да се ограничи антропогенния фактор, който е основния източник за разпространение на вируса

Автор: Десант

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и държавните предприятия от няколко дни организират поставянето на информационни табели, предупреждаващи за опасността от африканска чума по свинете (АЧС) на граничните контролно-пропускателни пунктове. Целта е да се ограничи антропогенния фактор, който е основния източник за разпространение на вируса на АЧС. 

Това заболяване не е опасно за човека, но вирусът може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет. С дрехи, с обувки, или с месни продукти, домашно приготвени, които са заразени, заболяването може да бъде пренесено механично и от човек.



От началото на 2017 г. хиляди огнища на заразата са констатирани при дивите свине в Украйна, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Румъния. 

Африканската чума по свинете е заболяване, което засяга домашните и дивите свине. Смъртността при него е голяма, няма лечение и ваксина. Изкореняването му е изключително трудно, особено при дивите свине, поради което предприемането на превантивни дейности е от най-съществено значение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки