Царската вода на столицата блика в Княжево


Царската вода на столицата блика в Княжево
23 Юли 2018, Понеделник


На Илинден, когато е честването на храма „Свети пророк Илия“ и празника на Княжево, бе представянето на третия минерален извор на книгата „София: От 7 извора вода“

Автор: Десант

На Илинден, когато е честването на храма „Свети пророк Илия“ и празника на Княжево, бе представянето на третия минерален извор на българо-английската книгата „София: От 7 извора вода“.

Княжево не случайно празнува на храмовия празник на уникалната църква „Свети пророк Илия“ – единствената в столицата, в която до православния храм в двора има мюсюлманско теке на Бали Ефенди, дарил дарил имот за храма. Кой е бил той, защото най-динамично развиващият се район на София в миналия век се нарича Княжево, кое прави минералните извори, бликащи в недрата  на Витоша, предпочитани от българските царе разказа от сцената популярната журналистка Антоанета Титянова – автор на книгата, издадена от „Яна тур“.

В обновената градинка пред читалище „Братя Миладинови“, който бе организатор на тържеството, княжевци аплодираха фолклорни, рок и поп изпълнения, след слово на кмета на община Витоша и отеца от православен храм „Свети пророк Илия“. С много музика и по вода мина представянето на книгата с изпълнението „Капка любов“ на Ирина Василева – носител на наградите „Златен Орфей“, „Златен кестен“, „Море и спомени“.

На сцената на илинденския концерт „Събрали сме се, запяли и заиграли“ се качи Антоанета Титянова, описала термалното богатство на столицата, която е ръководител на проекта на дирекция „Култура“ на СО „София – от 7 извора вода“.

Присъстващите можеха да отговарят на въпроса защо един от най-старите столични квартали се нарича „Княжево“. Научиха, че това става по идея на министър-председателя Стефан Стамболов, който предлага на княз Ал. Батемберг, който харесва минералната вода в полите на Витоша и праща делегация в Истанбул за закупуване правата на минералната баня.

Царската чешма, където водата е с температура 37,5 градуса за разлика от тази на трамвайната спирка, където е 23 градуса, е кръстена на цар Борис III, който обичал да пие от тази лечебна вода.

Изпълнителките от фолклорна формация „Хоро“ към читалището с ръководител Нели Милкова станаха част от проекта и веднага след изпълнението си в граниктата дойдоха на Царската чешма в Княжево , откъдето преди век е тръгвал конен делижанс до минералния извор в Банкя, където ще бъде следващото представяне на книгата на 22 юли от 11 часа на сцена до Ротондата.

С едночасов концерт по време на творчески пленер ще бъде представена художествено-публицистичната творба, която увлекателно връща в миналото на Древна Сердика, Средец и София, пречупени през темата - минерални находища в София-център, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Банкя, Овча купел и Равно поле, като поставя акцент на природното богатство, което прави столицата ни уникална.

Това ще е четвъртият от 7-те извора, където се представя книгата след празника на Ларгото – Централна баня, на минералното находище в Равно поле и на празника на Княжево. Тъй като през 2018 г. има много годишнини, свързани с Княжево – 80 г. откакто е станал община, 130 от полагане на първия камък за построяване на храма и 60 години откакто е станал квартал на София секретарят на читалище „Братя Миладинови“ Елизабет Желева покани проектът „София – от 7 извора вода“ да гостува наесен на читалището, което наскоро чества своя 100-годишен юбилей .


В категории: Общини , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки