Вещите на Васил Левски, които можем да видим и днес


Вещите на Васил Левски, които можем да видим и днес
Снимки: НМ "В. Левски" - Карлово и архив на "Десант"
18 Юли 2018, Сряда


Кои са личните предмети на Апостола, които се пазят в българските музеи

Автор: Диана Славчева

Преди 181 години на днешния ден се ражда най-великия син на майка България – Васил Левски. Съдбата е пожелала той да остане без гроб и сякаш предчувствайки това, той оставя на майка си кичур от отрязаните си коси със заръката да ги пази. И когато Гина Кунчева научава за обесването му, ги занася на поп Костадин да ги опее.

Този кичур от косата на Левски се пази и до днес. Интересен факт е, че през 1973 г. експерти от института по криминалистика правят анализ на няколко косъма и резултатите показват, че кръвната група на Дякона е нулева – тази, която може да дава кръв на всички останали, но не може да получава от тях! 



Излишно е да коментираме натрапващата се символика и аналогията със самия характер на Левски и неговата пословична жертвеготовност!

Освен косите, до наши дни са достигнали и други вещи на Апостола на нашата свобода. 

Едно от тях е дяконското кръстче на Левски, което му е подарък от вуйчо му архимандрит х. Василий, донесено през 1861 г. от Божи гроб. То се съхранява в Националния военноисторически музей, където е предадено през 1940 г. от племеницата на Апостола София Зидарова.



​Тя предоставя на музея и медното тасче за вода, което е било необходим предмет на духовника, учителя, пътника и революционера Васил Левски и често е било част от багажа му при неговите скитания от село на село и от град на град.



В Националния военноисторически музей се пази и револверът “Гасер” М1, който Дякон Левски многократно е използвал  при заклеването на революционните комитети. 



В музея в Ловеч пък се съхранява камата, която Апостола носи през цялото време на обиколките си из страната. Там днес се намира и сабята му, която до 1967 г. се е съхранявала в скривалището на Левски в Троянския манастир.

До нас са достигнали и част от печатите от червен восък, с които Дяконът е заверявал пътния си билет (тескерето), за да избегне необходимостта от лично представяне пред органите на властта.



Запазена е и печатничката на Апостола, която е донесена в България от Ангел Кънчев.

В карловското село Войнягово, където Левски за първи път се цани за даскал, в някогашната класна стая към местната църква са изложени мастилницата и калъфът за перодръжката – т . нар. дивит, които строгият, но харизматичен учител непрекъснато носил със себе си, затъкнати в пояса му.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки