Депутатите приеха на първо четене Закона за шума


Депутатите приеха на първо четене Закона за шума
12 Юли 2018, Четвъртък


Основните промени бяха разяснени лично от вносителя - вицепремиера Вабери Симеонов

Автор: Десант

Депутатите приеха днес на първо четене т.нар. Закон за шума. "За" гласуваха 127 народни представители, "против" бяха 17,  а 10 се въздържаха. Преди това в залата се състояха оживени дебати, като основно срещу законопроекта бяха представителите на ДПС.

В залата присъства и вносителят Валери Симеонов, който изтъкна основните промени в закона -  вместо до 7 сутринта, до 8 сутринта са забранени всички шумни действия. Законът ще се отнася и за националните курорти без никакви изключения.

Контролът по разпоредбите вече се възлага на МВР, а органите на реда имат право да предприемат съответните действия за прекратяване на озвучаването. Санкциите за нарушителите са удвоени. Симеонов изреди още данни, които показват, че шумът вреди на сърцето, докарва хипертония и проблеми със слуха, каквито пък имат 40 на сто от българските деца.  По никакъв начин не се увеличава административната тежест към едноличните търговци и фирми, с изключение на това, че малко се втвърдява контролът и санкциите.

Прецизират се разпоредбите, свързани с правомощията, задълженията и отговорностите на контролните компетентни органи по прилагането на закона, като се предлага издаване на становище от регионалните здравни инспекции като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации, относно осигуряването на акустичен комфорт на живущите само за търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и/или в сгради със смесено предназначение, в които част от сградата е предвидена за жилищно строителство.

Със законопроекта се създава правно основание за издаване от Министерския съвет на наредба, която да определя изискванията за осигуряване на нормална акустична обстановка в жилищни и обществени сгради и в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони и територии със смесено предназначение, както и изискванията към използването на озвучителни средства и която да регламентира ясно условията за осигуряване на нормална акустична среда в урбанизираните територии, подлежащи на здравна защита, през различните части на денонощието.

Въвежда се и изискване озвучаването на откритите площи да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска еквивалентно ниво на шум над нормативно определените гранични стойности.

В защита на законопроекта сеэизказа и Славчо Атанасов от НФСБ който обясни, че като бивш кмет на Пловдив има богат опит с няколко десетки протеста на граждани срещу шума от заведения, които са в жилищни квартали или в центъра. По думите му този закон не само не отнема права, както от ДПС се опитаха да атакуват промените, а точно обратното - ще подпомогне кметовете.

"Една голяма част от оплакванията на гражданите бяха от недопустимия шум и хората не можеха да почиват. Този закон е наложителен, не съм съгласен, че ще съсипе бизнеса, има начини да се обезшумят заведенията", опонира бившият пловдивски кмет.

Според него, ако законът остави на общинските съвети да решават за шума, то собствениците на заведения, често влиятелни бизнесмени, пак ще се измъкнат, защото имат сериозно лоби сред общинарите, които пък мислят за следващите избори.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
УПАДЪК
12.07.2018 12:34:59
0
0
УПАДЪК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки