В Западните покрайнини почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев


В Западните покрайнини почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев
Снимка: КИЦ „Босилеград“
12 Юли 2018, Четвъртък


Неговият надгробен паметник е един от малкото оцелели до наши дни български войнишки паметници в Босилградско

Автор: Десант

Културно-информационен център „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата в с. Божица. От името на Генералното консулство на Р България цветя поднесе пълномощен министър г-н Николай Колев. Специално за събитието дойдоха гости от Кюстендил, сред които и историкът Ангел Джонев, както и местни жители на Божица.

В словото си пред паметника, председателя на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов изтъкна: „Днес отдаваме почит, на паметта на поручик Генчо Неделчев, загинал на 11 юли 1913 г. при местнотта Панжин гроб.

Той е родом от Русе и е бил командир на 16-а рота от 2-ри пехотен Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Паметникът му е издигнат за „споменъ отъ съпругата му” и по една случайност и с малко усилия от наша страна в днешно време, бе запазен за бъдещите поколения. Паметникът бе открит от Александър Димитров и бе възстановено от баща му, Димитър Димитров.

Нека това да бъде почит и за ония 435 български войници и офицери, загинали в боевете от село Караманица до връх Стрешер  както и за 523 сръбски войници и офицери загинали по тия места от 28 юни до 18 юли 1913 г. в жестоки боеве между части от българската и сръбската армия.

Сред тях е и поручик Генчо Неделчев. Неговият надгробен паметник е един от малкото оцелели до наши дни български войнишки паметници в Босилградско.

Целта на този помен е да отдадем почит на жертвите на войните, да отворим скритите страници в историята на сръбско-българските отношения и от днешната историческа дистанция да ги препрочетем и преосмислим отново.

Историята е част от нашата житейска философия и препрочитайки я и преосмисляйки на базата на достоверни исторически факти, ние поемаме пътя към покаянието, извинението, опрощението, националното помирение и трайно омиротворяване на Балканите. По този път е минала историческата и политическата мисъл в развитите европейски страни и ние можем само да се поучим от тях.

Нека не забравяме, че в момента се прави помен за паметта на невинните жертви в Сребреница преди двайсет години. Очакваме, че изправяйки се пред жертвите от близкото минало, сръбските политици ще направят това, което германските, френските, полските и други европейски политици направиха преди време, и ще отправят послания които да ни доближат до цивилизования свят. 

Ние искаме да вярваме, че това се прави не от дневно-политически интереси и не политическа показност, а от дълбоко изживян и изстрадан духовен катарзис.

Мир не може да има, ако историята непрекъснато възпроизвежда историческите спорове и възпитава омраза между народите. Омразата винаги е път към нови стълкновения и войни.

Мирът, както и войната, се гради в съзнанието на хората. От нас зависи дали на базата на критическото преосмисляне и осъждане на кървавото историческо минало, ще тръгнем по пътя на мира и съзиданието, или непрекъснато ще повтаряме историческите грешки и разоренията.

Не бива да призоваваме призраците на миналото, а точно обратното - на базата на историческата истина да открием какви са причините за настоящето и да поставим по-добри основи за бъдещето.
Ние трябва да открием, да възстановим и да пазим паметниците на жертвите на войните, не за да възпитаваме бъдещите поколения на омраза и реваншизъм, а да ги използваме като опорна точка за мир и разбирателство между народите“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки