Опасно: Съставката валсартан може да попадне в организма ни и чрез храната


Опасно: Съставката валсартан може да попадне в организма ни и чрез храната
07 Юли 2018, Събота


Става дума за продукти, които се обработват, за да се повиши тяхната трайност като обработени меса и риби

Автор: Десант

„Съставката валсартан е възможно да попадне в организма ни благодарение на голяма част от продуктите, които консумираме. Основно те са продукти, които се обработват, за да се повиши тяхната трайност като обработени меса, риби, съдържа се дори в някои сирена и алкохолни напитки.

Важно е да се отбележи, че валсартанът е разрешен за използване от Агенцията по храните, и може да се разпознае като натриев нитрит върху опаковките на продуктите”. Това обясни в студиото на „Събуди се” по NOVA магистър-фармацевтът Стефан Минков.

Изказването му идва по повод блокирането на продажбата на медикаменти, които съдържат валсартан, инициирано в петък от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Партидите са блокирани заради наличие на вероятно канцерогенни примеси в активното вещество. Тази съставка се съдържа в лекарства за високо кръвно, сърдечна недостатъчност и терапия след инфаркт. Ограничението важи за целия Европейски съюз.

„Има поне три компании, които произвеждат продукти с абсолютно същия състав и чиито продукти не са в списъка с блокираните продукти на Изпълнителната агенция по лекарствата”, каза още магистър-фармацевтът Стефан Минков. Той поясни, че смяната на лекарствата няма да оскъпи терапията на хората, които използват блокираните лекарства.

„Добре е да се знае, че в съобщението, което посочва Изпълнителната агенция по лекарствата, се казва, че тази допълнителна съставка валсартан има потенциално канцерогенен ефект”, обясни още Минков.

По думите му тези заключения се правят на база лабораторни изследвания с гризачи.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки