Питат европейците дали да се премахне лятното часово време


Питат европейците дали да се премахне лятното часово време
06 Юли 2018, Петък


Проучването се провежда Европейската комисия

Автор: Десант

До 16 август европейците ще бъдат питани дали искат да се запази лятното часово време или то да бъде премахнато. Проучването, което провежда Европейската комисия, ще установи също лятното или зимното часово време предпочитат жителите на Стария континент.

До него се стигна след искане на Европейския парламент през февруари, а също на граждани и някои страни членки на ЕС.

Пет са общо въпросите, при които европейците трябва да отговорят: как преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад.

Анкета, проведена през март, показа, че 73% от германците предпочитат да бъде премахнато лятното часово време. Малцина обаче очакват това да стане през следващите пет години.

Лятното часово време е въведено в няколко европейски страни с цел да се пести енергия през Първата световна война. В последните години много страни се отказват от него, тъй като икономическите причини, заради които е въведено, просто вече не са актуални.

Европейска директива от 2001 г. е законодателната норма за уеднаквеното лятно часово време в ЕС.  Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим дори и ако смяната на времето се премахне.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки