Къде, кога и как можем да ловим риба в пиринските езера


Къде, кога и как можем да ловим риба в пиринските езера
Снимка: Gong.bg, личен архив на Цветан Соколов
06 Юли 2018, Петък


И какво е разрешено, и какво забранено за любителите въдичари

Автор: Десант

Със заповед на директора на Дирекция „Национален парк Пирин“ Росен Баненски се забранява риболова в пиринските езера: Каркъмски езера, Тодорини очи, Георгийски, Типишки, Влахини, Газейски, Полежански, Бански (в парков участък Безбог), Рибни (в парков участък Безбог), Кременски, Каменишки, Корнишки езера, Десилишко, Василашки (без Долно Василашко), Суходолско езеро (Разложки суходол), Горното и Средното (Брезнишки) езеро.

Тези езера попадат в резерватната зона и зоната с ограничено човешко въздействие, които са забранени съгласно Плана за управление на националния парк.

Във всички останали езера любителският риболов е разрешен от 1 февруари до 30 септември.

Забранени са обаче престоят на лица с харпуни, както и пренасянето и превозването на зарибителен материал и зарибяване на реки и езера без разрешение.

Да хвърлят въдици имат право само лица, притежаващи редовни билети за риболов. Те също така, трябва да използват за риболов само светлата част на денонощието; за осъществят риболова само с една въдица (пръчка) с монтирана на нея една кука и то в дните събота, неделя и официалните празници. Стръвта, която е разрешена, е само изкуствената.

При еднодневен излет за лични нужди могат да се запазят до 2 кг. риба, но не повече от 8 бройки или един екземпляр по – голям от 2 кг. Това ограничение не се отнася за американска пъстърва и сивен.

От дирекцията на парк "Пирин" припомнят, че при констатиране на нарушения по горепосочените точки и условия ще се прилагат административно – наказателните разпоредби, предвидени в Закона за защитените територии, Закона за опазване на биологичното разнообразие, Закона за рибарството и аквакултурите и Плана за управление на НП „Пирин”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки