Африканската чума по свинете стигна до Констанца


Африканската чума по свинете стигна до Констанца
Снимката е илюстративна
06 Юли 2018, Петък


Заразата вече е на 60 километра от българската граница

Автор: Десант

Още едно огнище на африканска чума по свинете е установено в румънския град Констанца, на 60 километра от българската граница, съобщи БНТ. С него броят на огнищата на заболяването в Румъния достигна 232.

Мерките за контрол по границата продължават да са засилени. На граничния пункт Дунав мост при Русе вече има и информационни табели, които предупреждават, че е забранено внасянето на свинско месо за лична консумация от Румъния.

В русенска област има 8 свинекомплекса, в които се отглеждат 100 хиляди свине, което е 30% от свинепроизводството в България. Заради близостта от заразата, в тези обекти се извършва дезинфекция на всички влизащи автомобили. Въведен е и пропускателен режим за работниците.

„Два свинекомплеска извършват търговия с Румъния. Автомобилите, които отиват на румънска територия и се връщат обратно с живи свине, подлежат на абсолютен контрол, извършван, както от румънска страна, така и от българска по отношение на дезинфекция и следене стриктно шофьорите да не вкарат някаква храна откъм Румъния", коментира пред БНТ Николай Ненов, началник отдел „Здравеопазване на животните" към Областната дирекция по безопасност на храните - Русе.

Всички превозни средства, пътуващи в двете посоки през българо-румънската граница, се проверяват от служители на Гранична полиция и Агенция "Митници" за внос на свинско месо и колбаси. До момента са конфискувани около килограм хранителни продукти. Поставен е и фризер, където временно да се съхраняват.

На денонощие през Дунав мост преминават над 3 хиляди леки и тежкотоварни автомобила, а през лятото трафикът се увеличава.

В България все още няма огнища на африканска чума по свинете. Болестта не е опасна за хората, но може да причини големи икономически загуби в животновъдния сектор.

На последното си заседание кабинетът одобри допълнителни разходи в размер на 4.5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за изпълнението на неотложни мерки за предотвратяване появата на африканска чума по свинете.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки