Започват проверки на естествените находища на мурсалски чай


Започват проверки на естествените находища на мурсалски чай
05 Юли 2018, Четвъртък


Ще се следи дали се спазва забраната за събирането на ценната, но застрашена от изчезване билка

Автор: Десант

РИОСВ – Смолян ще провери тазгодишното състояние на естествените находища на мурсалски чай (Sideritis scardica Grisb.).

Проверките са във връзка със Заповед на министъра на околната среда и водите, с която се въвежда забрана за събиране на мурсалски чай от естествените находища, включително за лични нужди. Тя цели  подобряване състоянието на естествените находища и опазването на лечебното растение.

Регионалната екоинспекция е изпратила писма до Регионалната дирекция по горите в Смолян, горските и ловни стопанства, на територията на които има находища на мурсалски чай за осъществяване на контрол, съобразно техните правомощия.

От смолянската екоинспекция изтъкват, че продажбата на билки от култивиран мурсалски чай се разрешава само след издадено удостоверение от съответната общинска администрация с данни за местонахождение, площ и количество произведени билки за годината.

Лицата, които нарушават  заповедта на министъра на околната среда и водите и събират, изкупуват, извършват първична обработка и търговия с билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а юридическите лица съответно с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.



Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е балкански ендемит, който е включен в Червената книга на България със статут на застрашен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки