Горските предлагат по-големи глоби за незаконна сеч и бракониерство


Горските предлагат по-големи глоби за незаконна сеч и бракониерство
04 Юли 2018, Сряда


Причината е, че незаконните деяния остават ненаказани, тъй като в 90% от случаите досъдебните производства се прекратяват поради малозначителност

Автор: Десант

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) е внесла предложения за промяна в Наказателния кодекс за по-сериозни санкции и по-големи глоби за незаконна сеч и бракониерство, съобщиха от институцията.

С измененията се цели да се повиши ефективността на наказателното производство и събираемостта на глобите при извършването на престъпления в горите.

Причината за предлаганите промени са, че според сега действащите разпоредби преписките за престъпления в горите се изпращат в прокуратурата, но в 90% от случаите досъдебните производства се прекратяват поради малозначителност. Така незаконните деяния остават ненаказани и се създават предпоставки за извършване на нови нарушения, смятат експертите.

Само за първите шест месеца на 2018 г. от горските служители на Агенцията и държавните предприятия са извършени близо 172 800 проверки на обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, обекти за добив на дървесина, МПС, ловци, риболовци. Съставени са 5373 акта и е констатирана 6953 куб. м. дървесина, добита в нарушение на Закона за горите.

За последните три години има тенденция за извършване на повече проверки, влагат се повече човешки ресурс и средства с цел по-добра превенция и недопускане на нарушения в горите. В проверките, освен служители на Агенцията по горите, се включват и други контролиращи органи и институции – МВР, НАП, АПИ, ИА „Главна инспекция по труда“, Агенция „Митници“ и пр.

„Чувствителността на обществото и активното гражданско участие в опазването на горската територия е показател, че тя е национален приоритет. Точно по тази причина беше предоставена възможност на хората да участват директно в работата на горските институции, което гарантира прозрачност на дейността им.

Осигурен е свободен достъп на всички заинтересовани лица до електронната отчетна система чрез интернет портал на ИАГ, като в реално време може да бъде визуализирана информация относно превозните средства, извършващи транспорт на дървесина, нейния вид и наличието на издаден превозен билет с уточнено местоположение на издаване“, категорични са горските експерти.

От Изпълнителна агенция по горите обобщават също, че за последните десет години залесената площ е нараснала с повече от 1 500 000 дка.  Това увеличение на горите у нас е в резултат както на залесявания, така и на самозалесяване и естествено възпроизводство, твърдят специалистите. Те са категорични, че горската територия на страната непрекъснато се изследва, инвентаризира и описва. 

Статистиката показва постоянен среден добив от около 8 млн. куб. м., което задоволява необходимостта от дърва за огрев за населението и осигурява суровина за българската дървопреработвателна индустрия.

Увеличението в последните 2 години е с цел усвояване на повредена от ледоломи, ветровали, снеговали, нападения от корояди и болести дървесина и достига 8,3 - 8,5 млн куб. м стояща маса, които количества са в рамките на предвидените в горскостопанските планове и програми, и значително по-малко от годишния прираст в размер на 14 млн. куб.м. За същия период от горски територии, извън Закона за горите, се добиват средногодишно около 300 хил. куб. м.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки