Китайци се канят да строят тунела под Шипка и няколко автомагистрали у нас


Китайци се канят да строят тунела под Шипка и няколко автомагистрали у нас
Снимката е илюстративна
04 Юли 2018, Сряда


Вижте дали е възможно това да се случи

Автор: Десант

Китайски строителни компании проявяват засилващ се инвестиционен интерес към изграждането на големи пътни инфраструктурни проекти в България. Конкретно апетитите им са насочени към тунела под Шипка и автомагистралите „Велико-Търново-Русе“, АМ „Видин-Ботевград“ и „Черно море“.

Това е възможно да се осъществи чрез публично-частно партньорство или концесия. От страна на Китай вече са  отправени официални писма за намерения или проекти на рамкови споразумения. 

Предпоставка за активизиране на отношенията на страната ни с Поднебесната империя е инициативата, стартирана от нейното правителство, за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа.

В тази връзка на своето заседание днес българското правителство одобри Рамково споразумение, въз основа на което ще се водят преговори между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и потенциални китайски инвеститори с интерес към инвестиции в пътни инфраструктурни обекти на територията на България.

От пресцентъра на Министерския съвет изтъкват, че подписването на споразумението ще спомогне за засилване на икономическите връзки между България и Китай и привличането на инвестиции, насочени към развитието и модернизацията на пътната инфраструктура.

Очаква се да бъдат създадени работещи механизми за изпълнение на пътни проекти, които са без осигурен национален ресурс, уточнява още правителственият пресцентър.

Правителството одобри още проектите на два меморандума за разбирателство, въз основа на които българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще си сътрудничи с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия и с Бюрото, отговорно за организацията на Китайския международен панаир за вносни стоки - China International Import Expo (CIIE).

Двата документа ще подпомогнат развитието на икономическото сътрудничество между България и Китай в подкрепа на малките и средни предприятия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки