Огласиха потулен инцидент с платформа „Галата", която добива газ от Черно море


Огласиха потулен инцидент с платформа „Галата", която добива газ от Черно море
Снимка: dunavmost.com
04 Юли 2018, Сряда


Вижте как се е стигнало до изтичането на хидравлична течност в морските води

Автор: Десант

Подводната инсталация на платформа „Галата", която добива газ от находищата „Каварна" и „Калиакра" в Черно море, е аварирала на 30 януари т.г., което е довело до изпускане на хидравлична течност в морето.

Информацията е на „Дневник" и е получена от източник, пожелал анонимност. Тя е официално потвърдена от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите в средата на юни, след като на 21 май от медията изпращат въпроси за инцидента.

Какво количество е изтеклата хидравличната течност не е ясно, тъй като различни източници съобщават за количества от еднократно изпускане на 3 л до 200 – 300 л дневно, при това за неуточнен период от време. Течността е класифицирана от производителя й като „опасна".

Собственик на платформата „Галата" е регистрираното в Люксембург дружество Petroceltic Resources SARL.

Аварията е станала на около 6 мили извън 12-милната зона на България, след като риболовен кораб, регистриран с името „Tais", е навлязъл в забранения 500-метров периметър около сондажа и тръбопроводите. Тралът на кораба е разкъсал т.нар. контролна линия на дънните кранове на инсталацията за добив на газ, което е предизвикало загуба на налягане и теча на хидравлична течност.

Според пресцентъра на екоминистерството, извършило проверка 6 месеца след инцидента, "при настъпването му аварийната защитна система на платформата е преустановила подаването на хидравлична течност към сондажа и изтеклото количество е не повече от 3 л".

В отговорите на МОСВ се съобщава още, че за аварията не е била информирана нито РИОСВ – Варна, нито Басейнова дирекция "Черноморски район". Дружеството (Petroceltic) било уведомило Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" и „Морска администрация" - Варна.

От Министерството на транспорта, в чиято структура е и "Морска администрация", обаче отричат тя да е получавала сигнал за инцидента. „Такъв не е подаван и в Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност", категорични са от транспортното ведомство.

Къде точно се губи истината не е ясно. По-важно е дали се прави всичко необходимо да се опази чисто нашето Черно море и да не се стига до подобни инциденти при експлоатиране на газовите му находища.

Източникdnevnik.bg


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
а после?
10.07.2018 16:39:19
0
0
Ще има ли разследване и каквото следва?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки