Бургаската екоинспекция разкри какви са мазутните топчета по някои от плажовете


Бургаската екоинспекция разкри какви са мазутните топчета по някои от плажовете
Снимката е илюстративна
03 Юли 2018, Вторник


Така обаче не може да се определи кой е конкретният източник на замърсяването

Автор: Десант

РИОСВ – Бургас извърши проверки по плажната ивица на Приморско, плаж Алепу, Несебър и Ахелой след сигнали на граждани за наличие на мазутни топчета. Установено е наличие на т.нар. катранени топчета и е издадено предписание към концесионерите за почистване на плажовете, информират от бургаската екоинспекция.

РИОСВ отправи питане до „Морска администрация“-Бургас като компетентен орган, извършващ контрол за опазване на морската среда от извършени замърсяване, причинени от плавателни съдове.

От отговора на ведомството става ясно, че вероятно се касае за т. нар. катранени топчета, които се получават като краен резултат от естественото обветряне на нефт или нефтопродукти след престой във водата. След престояване продължително време на дъното на морето, те обикновено се изхвърлят на брега, смесени с разпилени отпадъци в резултат на силен вятър и вълнение, каквото бе наблюдавано през последните дни.

В това им състояние тези остатъци не дават възможност да се определи кой е конкретният източник на замърсяването.

Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на Република България, където е невъзможно да се проведе разследване.

Единственият възможен начин за почистване е механичното им събиране от плажа, за което, както бе споменато, РИОСВ – Бургас е издало предписание на концесионерите на съответните плажове.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки