Изчезналият гъбар от доспатското село Бръщен може да се е залутал в Гърция


Изчезналият гъбар от доспатското село Бръщен може да се е залутал в Гърция
Снимка: Уикипедия
03 Юли 2018, Вторник


Българските власти нямат право да го търсят зад граница, затова човекът ще бъде обявен за международно издирване

Автор: Десант

49-годишен гъбар от доспатското село Бръщен ще бъде обявен за международно издирване след като три денонощия вече не се прибира у дома си.

Много е вероятно човекът да е влязъл в Гърция и да се е загубил или да е паднал на лошо място. Българските власти и доброволците от селото, които го търсят, не могат да преминат границата дори в издирване на човек.

Както Десант вече съобщи, Ахмед Кичуков излязъл на 30 юни по тъмно да бере гъби. От селото казват, че не си е взел телефон и храна, а само дъждобран. Явно е смятал да не се бави много и дообед да се прибере.

Три дни и три нощи обаче от него няма никаква вест. Други хора, които ходят на гъби, не са го срещали в гората и никой не може да даде приблизителна посока за търсенето.

От вчера с полиция и жители от селото са започнали да го търсят в българска територия на крайграничното село, но мъжът досега не е открит.

„Жена му е в изключително тежко положение. Жал ни е много за нея. Тя самата е болна, а вчера погреба брат на 50 години. В същото време мъжът й го няма, не се знае в каква посока е отишъл. Баирите са толкова много. Може да е паднал и да се е наранил, но като няма телефон, не може да извика помощ. Дано човекът се върне жив и здрав“, надяват се в селото.

„Имаме информация от негов близък, че е възможно да е в Гърция, тъй като е казал, че отива натам за гъби. Това променя ситуацията. В чужда държава търсенето се извършва чрез международно издирване. Имаме контакти с Промахон и ангажираме колеги от Гърция, но така става много по-сложно и по-бавно“, заяви директорът на ОД на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов.

Той допълни, че на практика полицията още няма никакъв писмен документ от негов близък.

„Това изискахме да го направят колегите, за да го обявим за международно издирване, което ще стане в момента, в който получим писменото искане от негов близък. И тогава ще направим заявка до Промахон, където ще изпратим неговите данни. Оттам-нататък вече зависи гръцката полиция за колко време ще се организира, но това, което се изисква от нас след като получим писменото искане, ще го направим за един ден“, подчерта Димов.

От рано тази сутрин голяма група мъже от местното население – около 30 души, обхождат територии в българската част.

Припомняме, че през миналата година село Бръщен бе обявено за населено място - рекордьор по брой емигранти в страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки