В Бургас правят риба от найлонови торбички


В Бургас правят риба от найлонови торбички
02 Юли 2018, Понеделник


Полиетиленовите отпадъци пълнят морета и плажове 

Автор: Десант

Двадесет и петметрова риба, направена от полиетиленови пликове, ще заплува „на сухо" пред Морското казино в Бургас в Междуднародният ден за свят без пластмасови торбички, който ще отбележим на 3 юли. 

Събитието е обвързано с кампанията „Свободни от пластмаса“ на екологичните сдружения „За Земята“ и „Грийнпийс“ България.

По време на сензационното събитие, доброволци ще раздават на минувачите послания под формата на пощенски картички с пояснение как да намалят еднократната пластмаса в ежедневието си.

Организаторите припомнят, че пластмасовите торбички са сред трите най-често срещани отпадъци по плажовете и във водите на Черно море и са причина за замърсявания из цялата страна. Разделното събиране и рециклиране на полиетиленовите торбички е технически трудноосъществимо и не би решило растящия проблем с ненужното използване на еднократни пластмаси.

Докато в Дания и Финландия един човек използва средно по 4 торбички годишно, според данните на НСИ средностатистическият българин използва по 2-3 пластмасови торби всеки ден.

Затова активистите от кампания „Свободни от пластмаса“ настояват за пълната забрана на пластмасовите торбички до 2025 г., като алтернатива ще служат торби от биоразградими и дълготрайни материали.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки