Божидар Димитров сам си написа 6 и половина


Божидар Димитров сам си написа 6 и половина
02 Юли 2018, Понеделник




Автор: Силвия Горанова

На парламентарните избори през юли 2009 г. Божидар Димитров бе избран за мажоритарен депутат от Бургаския район. Стажът му в НС обаче се оказа едва няколко дни, тъй като бе назначен за министър без портфейл в правителството на ГЕРБ – да отговаря за  Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията към МС. След първите сто дни от Десант го потърсихме за отчет. Публикуваме отново откровеното интервю с историка, патриота, големия българин, за да си припомним острия му език и трезвата му оценка за политическия живот в страната и на Балканите.
Ще ни липсваш, Професоре!



-Г-н Димитров, премиерът Борисов оцени работата на правителството през първите сто дни с петица. А Вие вашата?

-Моята оценка може да бъде само шест и половина, защото преди мен нищо не е свършено и всичко, което съм направил през тези дни, е на ползу роду болгарскому. Мога да кажа какво съм свършил, а вие преценявайте дали оценката ми е обективна. Още на четвъртия ден  разблокирахме сумата за българските училища в чужбина.

Станишев, с оглед на кризата, беше спрял 5 милиона лева, които трябваше в началото на учебната година да бъдат разпределени между вече близо 200-тата български училища в странство. Говоря за неделни училища. Учебната година започна успешно.

Второ, на българските църкви в чужбина разпределихме около 4 милиона лева. В Бургаска област пари получиха храмове в Созопол, в селата Извор и Крушевец и в Карнобат. Ускорихме процеса по получаване на българско гражданство четири пъти.

Службите, които се занимават с това, заработиха много по-добре. Очевидно една от партиите в предния кабинет не е имала политическата воля българските граждани в чужбина да стават повече.

-В рамките на  година колко души от чужбина стават български граждани?

-През последните години по около 7 хиляди. Но ако бяха спазвали моя темп  можеха да бъдат по 30 хиляди годишно. За съжаление, в закона няма заложен срок, в който на един гражданин, подал молба за българско гражданство, да му се отговори с „да“ или „не“. Това даде възможност на чиновниците, които много бързо откриват къде се крие корупционният елемент, да бавят документите.

В момента, например, се обработват молби от 2005 г.! Цената на българския паспорт за обикновените хора излиза между 5 и 10 хиляди евро, а за престъпниците е стигал до 100 хиляди евро.

-Кой контролира този незаконен процес?

-Паразитна прослойка посредници, която законът допуска. Това са брокери на българско гражданство, под предлог да не пътуват българите от чужбина чак до тук, да им събират документите и таксите и да ги входират от тяхно име.

След което тези хора корумпираха българските чиновници. Свидетелство за това са обявления в македонските вестници като  „Осигурявам за три или за шест месеца българско гражданство“. Къщите на брокерите в Молдова и в Македония, са сред най-мощните палати, приличащи на тези на нашенските мутри.

Друг проблем е, че държавата финансира студентите с български произход до степен бакалавър, но ги оставя също да чакат с години за българско гражданство. В резултат на това те са принудени да продължат обучението си отново в чужбина или да се реализират там. Т.е. българският данъкоплатец финансира сиво вещество в полза на други държави.

-Какви са промените в закона, които опитвате да прокарате?

-Първо, премахва се фигурата на посредниците. Желаещите да получат българско гражданство трябва лично да подадат документите си или в Министество на правосъдието, или в българските консулства в съответните държави, където те живеят.

Второ, студентите, етнически българи, идващи от чужбина, ще получават в рамките на три месеца гражданство. Основание за това са и без това тежките проверки за български произход, предхождащи приемането им като студенти.

И трето - да се определят срокове за отговор дали съответният подал молба ще получи българско гражданство. Предлагаме три месеца, шест месеца или една година – за различните категории. Такава е световната практика.

-Според вицепрезидента Ангел Марин инициираните от Вас промени противоречат на Конституцията, тъй като искате да отрежете президентската институция от процеса на даване на българско гражданство.  

-Това не е вярно. Никого не режа от никаква функция. Функциите си остават на същите институции, включително и на Ангел Марин. Марин каза нещо безкрайно глупаво, което в друга страна би му коствало политическата кариера. Той каза – аз не съм чел закона, но съм против.

Оттам нататък си въобразява какво би могло да има в закона. И накрая е решил, че няма начин да не са орязани правомощията на президентската институция, написани в Конституцията.

-Има ли опасност от ислямска вълна на кандидати за българско гражданство, примерно от Турция?

-Не виждам в протоколите особен стремеж за това. Това е един от митовете, които съществуват. На 300-400 човека има двама-трима с турски имена. И в общи линии става въпрос за хора, които наистина са си изгубили документите. Не виждам вълна от турци. Всеки от изселените по време на възродителния процес си е стискал яко паспорта, защото си е имал едно наум.

-Говори се за албанци, които влизат в Македония и от там лесно получават българско гражданство и купуват имоти и земя в България.

-За 15 години 456 албанци са получили българско гражданство. Вие преценете много ли е това или малко. Имайте предвид, че в същото време 20 хиляди са македонците, а молдовските българи получили българско гражданство са 15 хиляди.  Нашите служби много внимателно следят нещата. Разберете, този закон е за хора от български произход. Когато се установи, че човекът няма български произход, той не получава гражданство.

-Ще има ли значение каква религия изповядва кандидатът за българско гражданство?

-Не, разбира се. Религията не е определящ фактор. Ние българите сме и православни и католици, и мюсюлмани, и адвентисти и не знам си какви още. 101 регистрирани вероизповедания има в момента. Не можем да тръгнем по титовия обичай – щом си мюсюлманин – не си сърбин, а си босненец. Резултата от това го видяхме много добре.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки