Приемането на Директивата за авторското право заплашва свободата в Интернет


Приемането на Директивата за авторското право заплашва свободата в Интернет
02 Юли 2018, Понеделник


Социалните медии, търсачките и другите платформи ще бъдат задължени да сключват лицензионни споразумения с медиите, ако не искат да показват на потребителите си просто голи линкове

Автор: Десант

Българска национална асоциация Активни потребители призовава българските членове на Европейския парламент да отхвърлят мандата за преговори, приет от комисията по правни въпроси и да се възобнови доклада за изменения, така че потребителите да бъдат адекватно защитени.

Една от най-важните добавени ценности на Интернет е, че позволява на потребителите да бъдат творчески и свободно да упражняват свободата си на изразяване. Например, те искат да ремиксират музика, да създават видеоклипове с песни във фонов режим и да споделят всичко това със своите приятели и семейства в социалните медии.

За съжаление докладът на правната комисия в ЕП ограничава свободата на изразяване на потребителите и налага строги ограничения върху способността им да създават и споделят онлайн съдържание.

Ако бъде приета в настоящия си вид Директивата ще принуди онлайн платформите автоматично да спират качването на много от тези ежедневни и легитимни творения от потребителите.

Най-спорните текстове от директивата са член 11 и член 13. Първият защитава с авторско право дори заглавията на журналистически статии, което би ограничило почти напълно споделянето или цитирането им. С него се въвежда ново сродно право в полза на онлайн изданията, познато като „данък върху линковете“.

Наречено е така, защото защитава онази малка част (snippet) от съдържанието на дадена статия, което се вижда при споделянето на линк към статията в някоя от социалните медии или пък излиза в търсачки като Гугъл.

Ако чл. 11 бъде приет, то социалните медии, търсачките и другите платформи ще бъдат задължени да сключват лицензионни споразумения с медиите, ако не искат да показват на потребителите си просто голи линкове.

Според член 13 пък всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще трябва да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика.

Подобна технология за филтриране обаче е скъпа и в момента я имат само няколко гиганти, като Google, Facebook и Youtube.

Това създава предпоставки за масова цензура и ще убие по-малките интернет платформи, тъй като технологията за подобни филтри е скъпа и с нея разполагат само споменатите интернет гиганти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки