Бойко Борисов отказа България да приема бежанци


Бойко Борисов отказа България да приема бежанци
Снимка: Пресцентър на МС
30 Юни 2018, Събота


Меркел постигна споразумения с 14 държави за връщане на мигранти, но нашата страна не е сред тях

Автор: Десант

Премиерът Бойко Борисов е отказал на германския канцлер Ангела Меркел мигрантите, опитващи се да влязат в Германия, да бъдат връщани в местата, където са първоначално регистрирани.

Меркел ус поразумение пя да постигне споразумение с 14 държави за връщане на мигранти, които в бъдеще достигнат границите на страната, ако първата им регистрация е в Гърция и Испания, предадоха световните агенции. Това са Унгария, Полша, Чехия, Белгия, Дания, Естония, Франция,
Финландия, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция.

"Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти, защото не сме виновни, че сме последни в ЕС... Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа. Винаги съм казвал, че последното десетилетие канцлерът Меркел е допринесла за просперитета, и то в пълния обем, на цяла Европа, не само на Германия. Разговарях миналата седмица и с премиера на Бавария. Били сме винаги най-солидарни. Само че аз солидарността я разбирам по друг начин - всяка държава да си носи отговорността за границата. Говоря за външните държави", заяви Борисов пред журналисти по повод срещата на лидерите на ЕС в петък.

На нея бяха обсъдени общи мерки за ограничаване на миграцията. Лидерите на ЕС се съгласиха да създадат съвместни центрове за мигранти и да ограничат техните движения в ЕС, но тези действия ще се изпълняват на доброволна основа от държавите членки.

Освен това се споразумяха да укрепят външните граници и да увеличат финансирането за Турция, Мароко и други северноафрикански страни, за да предотвратят миграцията към Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви след срещата, че нито един кандидат за убежище не може да избира европейската страна, в която да кандидатства за защита.

"Да, когато вълната дойде, всички бяхме неподготвени, но в България по най-бързия начин две правителства подред започнаха да изграждат съоръженията, изградиха ги, над 230-240 км. Инвестирахме в полиция, жандармерия, сменихме закона, пратихме армията. Получихме и финансова помощ от Европейската комисия“, припомни премиерът.

По думите му усилията на България плюс работещото споразумение между ЕС и Турция са гарантирали външните граници на ЕС, което Борисов определи като солидарност.

Според премиера три мерки трябва да действат едновременно и да влязат едновременно. "Първата - осигуряване категорично на външните граници на ЕС чрез финансова помощ, хора, техника за Гърция, Италия, Испания и България. Едновременно с това да се преговаря с държави, без да им се назовават имената, извън Европа, където да се направят такива "горещи точки", за да може хората, които си мислят, че могат да намерят работа и препитание в Европа, да отидат там".

Борисов отново повтори тезата си, че мигрантите трябва да се разделят на такива, които бягат от войни и икономически. Това не е едно и също, смята той.

"Самите ние, когато българи отидат в Европа, тихомълком си връщаме доста от нашите сънародници, които не се занимават там с това, за което законът повелява. Третото е да се говори за вторичното преразпределение в Европа. Сиреч, ако една държава е изпуснала мигрантите, минали нелегално, не си е изпълнила ангажиментите, тогава разбирам да се върнат. Но тези, които са влезли по официален път, съгласно всички споразумения, и са отишли да търсят препитанието си в Европа, една част първо по какъв начин ще бъдат върнати и второ, защо ни наказват за нашето усилие и усърдие“, попита Борисов.

Той припомни, че е предложил за един или за шест месеца да бъде спрян достъпът до ЕС, за да бъдат решени спокойно всички тези проблеми.

"Ако някой има нужда от тези мигранти и ги заяви, ние сме ги регистрирали, да ги вземе. Ако не, защо ние, без да бъде решен въпросът с външните центрове, трябва да бъдем наказани?", попита Борисов.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Българка
30.06.2018 17:33:50
0
0
Браво, най - после ББ да се изправи и да се държи като мъж! Крайно време беше!
И защо, по дяволите, за "мигрантите" се говори като за природно бедствие?
Истината е съвсем друга. Истината е, че САЩ с техните цветни революции по света /с цел да се докопат до петрола най - вече/, предизвикаха това цунами от ИКОНОМИЧЕСКИ авантюристи.
Истината е също, че именно тази цоцолана Меркел /Господ да я убие!/ ги канеше и ги агитираше същите тези, дето сега не ги иска вече, да дойдат в Германия. Забравихте ли го това?
Трябва да я линчуват за това, което направи тая маймуна продажна.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки