Актуализираха площите на защитена местност „Вая“ и блатото Алепу


Актуализираха площите на защитена местност „Вая“ и блатото Алепу
Защитена местност „Вая". Свимка: Архив РИОСВ-Бургас
29 Юни 2018, Петък


Това става на основата на по-точни замервания. Вижте подробностите

Автор: Десант

Две защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии бяха актуализирани въз основа на по-точни замервания, съобщават от РИОСВ-Бургас.

Площта  на защитена местност „Вая” в землището на Бургас от 3793,54 дка се актуализира на 3794,365 дка. Площта  на природна забележителност „Блатото Алепу“ в землището на Созопол пък от 1667 дка се актуализира на 1766,318 дка.

Защитена местност „Вая” е обявена през 1997 г. с цел запазване местообитания на защитени и редки видове птици, включени в Червената книга на България и в списъка на застрашените видове в Европа.

Със заповедта за обявяване на територията на защитената местност са забранени: ново строителство и промяна на водния режим, определен за съществуващата помпена станция, басейни и канали във връзка с дейността на рибовъдното стопанство; замърсяване на водите по какъвто и да е начин; разораване на съществуващите ливади и крайбрежни участъци; птиците да се безпокоят през размножителния период, събирането на яйца и опръстеняване на малките; ловът на водоплаващ дивеч; паша на кози и свине; опожаряване на блатната растителност.

Разрешени са: промишлен риболов след ежегодно определяне на рибните запаси и квотите за улов извън периода 1 март - 31 юли; риборазвъдната дейност; традиционно ползване на земите от селскостопанския фонд; коситба на папур и тръстика в периода 1 септември - 15 февруари; паша на домашни животни (овце и крави) в заблатените ливади; ловуване на едър дивеч (диво прасе и сърна); регулиране числеността на хищниците при необходимост и след съгласуване с Министерството на околната среда и водите.

Природна забележителност „Блатото Алепу“ е обявена през 1986 г., с цел запазване естествените местообитания на защитени и редки водоплаващи птици, както и единственото находище на дяволски орех по Черноморското крайбрежие.

Със заповедта за обявяване на територията са забранени: строителство и всякакви други дейности, с които се променя естественият облик на местността или водния режим; унищожаване на блатната растителност и събиране на плодовете на дяволския орех; палене на огън, опожаряване на тръстиката и другата растителност; внасяне и развъждане на видове гръбначни животни без съгласуване; убиване, улавяне и безпокоене на птиците, разваляне на гнездата и събиране на яйцата им; лов и риболов; замърсяване на водите.

Разрешава се паша на домашни животни извън размножителния период на птиците (1 април - 30 юли) и добив на сено и традиционното ползване на обработваемите земи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки