Подпис на прототипа на доктора от пътеписа „До Чикаго и назад“ влезе в изложба


Подпис на прототипа на доктора от пътеписа „До Чикаго и назад“ влезе в изложба
Снимки: РИМ-Русе
29 Юни 2018, Петък


Историческият музей в Русе откри експозиция с „Дарения от документи, вещи, медицинска апаратура и пособия на Русенската болница“

Автор: Десант

​През 1965 г. се чества 100-годишнината от основаването на първата русенската болница. Тогава възниква намерението за създаване на музей на русенското здравеопазване.

През 2009 г. Маргарита Йолова, а през 2014 г. д-р Никола Събев предоставят дарения на документи, вещи, медицинска апаратура и пособия, с които подпомагат идеята за съхраняване на медицинската история на града.

В началото на 2018 г. сходно желание за дарителство изразява и управителят на Комплексен онкологичен център – Русе д-р Камен Кожухаров.

С всички тези експонати днес в Историческия музей в Русе бе открита изложбата „Дарения от документи, вещи, медицинска апаратура и пособия на Русенската болница“. 

Сред даренията с особена историческа стойност се отличават: лекарска чанта и слушалка на първата жена лекар в Русе – Венета Камбурова; грамота за първа копка от строежа на Хирургическата клиника от 7 април 1983 г.; книга за възнагражденията от 1894 г., в която стоят имената и подписът на д-р Стоян Радославов – първи старши лекар и управител на болницата след Освобождението, виден дарител, приятел на Алеко Константинов, с когото през 1893 г. посещава Чикаго. Той е прототип на доктора от пътеписа „До Чикаго и назад“.

Показани са също златна касинка и  касинка с червена лента, въведени като система за отличие от първата и единствена главна сестра в болницата Лиляна Райчева, първият и единствен български ректороманоскоп, изработен в завод „Найден Киров” по проект от д-р Емил Събев.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки