Валери Симеонов: Имаме пълното единодушие на ЮНЕСКО за Пирин, предателството на зелените не успя


Валери Симеонов:  Имаме пълното единодушие на ЮНЕСКО за Пирин, предателството на зелените не успя
29 Юни 2018, Петък


Премахнато е разпореждането към България да не изпълнява решението на Министерския съвет от 29 декември 2017 г., с което бе променен планът за управление и което разрешава изграждането на нови съоръжения на територията на ски зона Банско

Автор: Янко Крумов

Вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов свика извънредна пресконференция в Министерския съвет, за да обяви какво и как е постигнато на форума на ЮНЕСКО в Бахрейн тази седмица, веднага след кацането си в София.

Симеонов обясни, че постигнал това трудно и след една година борба. ЮНЕСКО е променил значително първоначалното проекторешение, което е щяло да забрани изпълнението на решението на българския Министерски съвет от 29 декември 2017 г, с което се извърши промяна на действащия план за управление на „Пирин”. И с което се даде възможност за изграждане на нови ски съоръжения и инфраструктура, свързана със ски зона Банско, обяви днес вицепремиерът.

„Развитието на туризма, а оттам и на българската икономика, е лично моя кауза, с която съм се ангажирал, и по тази причина сметнах, че е необходимо да присъствам на сесията на ЮНЕСКО заедно с делегацията на Министерството на околната среда и водите, за да защитим позицията на България, която беше изцяло предадена.

Какво означава това? На 42-та сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, която продължава и в момента, беше подготвено решение с много крайно ограничителни, да не кажа драконовски мерки спрямо България по отношение развитието на ски туризма, основно в Природен парк „Пирин”. Направихме нашата програма така, че да се опитаме да запознаем максимален брой делегации с истинското състояние в страната”, каза вицепремиерът.

Според Валери Симеонов делегатите били заблудени от зелените неправителствени организации в България.

„В състава на делегацията искам да подчертая изключително сериозния принос на г-н Мирослав Калугеров (до мене), както и на г-жа Цветелина Иванова от Министерството на околната среда и водите, без които нашата мисия би била абсурдна, не невъзможна - абсурдна, немислима. Както и много сериозната помощ, която ни оказа г-н Атанас Младенов – заместник постоянен представител в ЮНЕСКО, всъщност заместник-посланикът ни в Париж, както и на началника на моя кабинет Марияна Николова. В този, бих казал, скромен състав ние се нагърбихме със задачата да осведомим членките на Комитета за световно наследство, да ги информираме за ситуацията", заяви вицепремиерът.

Симеонов обясни, че са се постарали да изкарват делегати от залата за преговори. Това било сложна задача, защото там се работело плътно от 9 до 18 ч. за разлика от българското Народно събрание.

„Успяхме още първия ден да проведем разговори с едни от най-сериозните членове, от които зависят решенията – това са Китай, Бразилия, Куба, Испания. Втория ден проведохме срещи с Азербайджан, Унгария, Индонезия, Тунис и най-вече с IUCN – това е органът, който консултира ЮНЕСКО. Всъщност това е Международният съюз за защита на природата – консултативен орган не само към ЮНЕСКО, но и към Европейската комисия и към други институции”, обясни Валери Симеонов

Той изреди четиримата представители на IUCN, с които са провели важни преговори. „Това всъщност бяха и хората, които стояха зад първото решение на ЮНЕСКО, което беше подготвено, с което щяха да ни отрежат главата”, каза още вицепремиерът.

През третия ден се провели разговори с ред други държави.

„И в крайна сметка, в края на третия ден успяхме да съберем 11 подписа в подкрепа на променените членове и клаузи от първоначалното решение. При 21 члена 11 подписа бяха достатъчно, за да се очаква безметежно развитие на нещата, но беше изключително високо напрежението и в четвъртия ден – четвъртък, вчера, когато буквално до 4 часа, докато не беше произнесено решението от трибуната, никой не знаеше какъв ще бъде резултатът, тъй като, както знаете, бих казал, нихилистичните представители на нихилистичните зелени организации също не стояха със скръстени ръце. Провеждаха също разговори и се опитваха да въведат в заблуждение представителите на същите тези делегации, с които ние водихме разговори.

В крайна сметка решение беше гласувано с 21 гласа „за”. Имаше само едно изказване с известни резерви – това беше от представителите на Уганда, но в крайна сметка и Уганда, заедно с всички останали членове на комитета гласуваха „за”. С други думи ние постигнахме едно единодушно решение”, разказа Валери Симеонов.

Симеонов изреди „най-важните пунктове” от взетото решение.

Премахнато е разпореждането на ЮНЕСКО към България да не изпълнява решението на Министерския съвет от 29 декември 2017 г., с което бе променен планът за управление и което разрешава изграждането на нови съоръжения на територията на ски зона Банско.

Препоръчва се обаче българското правителство да се въздържа от други решения в тази посока, докато не излезе решение на Върховния административен съд, с което да се постанови доколко е законосъобразно искането за екооценка на новия план за управление.

Валери Симеонов попита какви ще са аргументите на протестиращите оттук нататък.

„Също така успяхме да постигнем да не се извършва цялостна екологична оценка на обекта (природен парк „Пирин”) и в стария и в новия план на управление, а да се извършват само оценка на устройствените планове.

С други думи, ако живот и здраве концесионерът все още не се е отказал и е решил да прави втори лифт на Банско, този втори лифт ще бъде подложен на екологична оценка, както се изисква от законите на държавата и както се изисква и от препоръките на ЮНЕСКО, но само на самия лифт, а не на цялата планина, както искаха да ни набутат. Защото много добре знаете стратегията на „зелените” каква е – да те набутат да правиш една огромна, мащабна оценка, която те да обжалват в стотици нейни пунктове. Ето това вече няма как да стане.

Ще се извършва екологична оценка само на конкретните съоръжения, защото така изискват българските закони, такова е и решението, което донесохме от Бахрейн”, заяви още вицепремиерът и лидер на партия НФСБ.

Валери Симеонов настоява да се назначи постоянен представител в ЮНЕСКО, за да защитава интересите на държавата и да не се стига до такива ситуации, свързани с „манипулациите на зелените”.

„Доволен съм от свършената работа – кой както и да я оценя, за мен оценката е много добра, защото си тръгнахме оттам с коренно променени клаузи от подготвеното решение и си тръгнахме оттам с приятели. Оказа се, че всички хора, когато им се обясни, разбират”, добави вицепремиерът.

Представителят на МОСВ Мирослав Калугеров по време на брифинга се обърна към Валери Симеонов: „Наистина без Вашето участие на тази сесия може би нямаше да стигнем до този благополучен за държавата край”.

Според Калугеров решението на българското правителство за застрояване в Пирин е изцяло законосъобразно и обезсилването му от ЮНЕСКО, както е било планирано, било „абсолютно недопустимо”.

Скоро и Върховният административен съд щял да потвърди това.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ралфи
01.07.2018 20:59:15
0
1
Радвам се, че жалките действия на зелените се провалиха и в крайна сметка в Банско ще има нови ски съоръжения и инфраструктура.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки