Пороят в Родопите предизвикан от... молитва за дъжд


Пороят в Родопите предизвикан от... молитва за дъжд
Снимката е илюстративна
29 Юни 2018, Петък


Вижте защо село Сърница е едно много специално място в планината

Автор: Десант

Както казва народът - крушка си има опашка. Та и пороите в Родопите си имат своя „опашка", пардон - причина.

Оказва се, че само преди няколко дни мюсюлмани и християни от родопското село Сърница са отправили... молитва за дъжд. И его, че Всевишният чу молбите им и изсипа над Родопите огромни количества вода.

В интерес на истината, те причиниха щети на много места, но в района на Сърница не са отбелязани никакви разрушения, пише „Нов живот".

Медията изтъква, че молебенът за дъжд се отслужва за втора поредна година. В него вземат участие и жители на Сърница и околните села. За празника се приготвя курбан жертвоприношение. Той се вари край култово място – хълма Свети Илия, където има изграден параклис и където се прави молитвата за дъжд. 


Параклисът „Св. Илия" на хълма над Сърница

Апропо, свети Илия е единственият светец, тачен от християни и мюсюлмани.

Публикацията в „Нов живот" обръща внимание, че Сърница неведнъж е доказвала, че е едно много специално място в Родопите. Тук е установена най-голямата концентрация на древни мегалитни съоръжения и това не е случайно. Мястото е било свещено и култово за траките и техните още по-древни предшественици. 

Що се отнася до щетите от пороите, кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер е оптимист - по думите му, разрушения от дъждовете винаги е имало, но те са върху неща, които са част от човешката дейност и винаги могат да бъдат поправени.


В категории: Новини , Обичаи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
27.07.2018 11:43:48
0
0
MOLITVATA SIGURNO E OKAZALA EFEKT,NO OSNOVNATA PRI4INA ZA NAVODNENIJTA SA PRI4INENI OT XORATA IZSI4ASHTI BEZOTGOVORNO GORITE!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки