Парад на лодките, речно кръщене и рибен фест за Деня на Дунав


Парад на лодките, речно кръщене и рибен фест за Деня на Дунав
Снимка: Архив МКОРД
28 Юни 2018, Четвъртък


Вижте с какви още събития дунавските градчета ще посрещнат празника на голямата европейска река

Автор: Десант

На 29 юни, в Деня на Дунав, Парад на лодките ще завладее Видин. В Лом традиционно ще почистят Крайдунавския парк, но през тази година се предвижда и речно кръщене. Акция за почистването на брега планират в Свищов. 

Козлодуй отново ще потъне в магията на рибния фестивал. Там ще има конкурс за природни материали и пътуване с „Радецки“. В Оряхово „ще пътуват без куфар“ по голямата европейска река.

За големия празник село Байкал ще посрещне стотици приятели на Дунав.  В Никопол пък ще отбележат празника с изложби, пленери и екологични акции.

За поредна година Белене ще бъде подвластен на магията на фестивала - с много детски забавления, риболовни и кулинарни състезания и обилно звучаща рок музика.

През тази година в България най-пъстрата сцена за Деня на Дунав ще бъде Русе. Там ще се открие изложба, посветена на реката, ще има пърформънс „Европа – това сме ние“, както и разходки с лодки. И това са само част от предвидените за празника събития.

Той няма да бъде подминат и в столицата. В София е организирана конференция, по време на която ще бъдат представени научни изследвания в областта на устойчивото управление на водите в Дунавския басейн.

През тази година в рамките на кампанията за 29 юни се провеждат и първите инициативи в страната от международен проект на фондация „Океани без отпадъци” за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки