Тази вечер на небето ще изгрее Ягодова Луна


Тази вечер на небето ще изгрее Ягодова Луна
28 Юни 2018, Четвъртък


Компания ще й прави и Червената планета, която сега е най-близо до Земята

Автор: Десант

Тази вечер на небето ще изгрее Ягодова Луна. Така се нарича пълнолунието през юни - не защото ще бъде в цвета на сочния плод, а защото по това време фермерите усилено прибират реколтата от него. Нека не се заблуждаваме, че ягоди на пазара се появяват още през март - със сигурност те са раснали в оранжерии!

Покрай ягодовото пълнолуние, любителите на астрономията ще имат редкия шанс да наблюдават още едно рядко небесно явление. Марс ще се намира изключително близо до нашата планета - само на 55,7 милиона километра. Следващият път, когато ще се доближи на такова късо разстояние, ще е през 2035 г.  

За да зърнете Сатурн с просто око, следете за звезда, идваща от изток и преминаваща на Запад, съветват запознати с движенията на небесните тела.

Съвпадението на тези две явления, което се случва за първи път от 188 години, погрешно бива наричано от някои двоелуние. Както обясняват специалистите, независимо от необичайната си яркост, по размер Червената планета ще изглежда като голяма звезда, а не като втора Луна. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки