Нова хипотеза за измирането на пчелите: Кошерите прегряват заради глобалното затопляне


Нова хипотеза за измирането на пчелите: Кошерите прегряват заради глобалното затопляне
28 Юни 2018, Четвъртък


Вижте какво прогнозират американски учени

Автор: Десант

Въпреки че в края на юни по нашите географски ширини се случи нещо нечувано и невиждано - покрай Пампорово заваля сняг, световните медии продължават да твърдят, че планетата ни е сполетяна от глобално затопляне. То пък, от своя страна, водело до прегряване на пчелните кошери и това било причина за повсеместното масово измиране на пчелите. 

Така поне твърди изданието „Functional еcology", в което Пол Карадона от Северозападния университет в Евънстоун, САЩ, е категоричен, че ако температурите се покачват с темповете, които прогнозират климатолозите, пчелите ще се окажат на границата на измирането, тъй като ще достигнат физиологичните си предели и напълно ще изчезнат в топлите райони! 

Не е тайна, че на всички континенти се регистрира рязко намаляване на броя на домашните и на дивите пчели, като за последните 5-10 години популациите на дивите пчели са намелели с 25-30 %, а броят на домашните пчели в САЩ през 2015 г. е спаднал наполовина спрямо предходната година.

Досега като причини за мора по медоносните насекоми бяха сочени паразити от рода Varroa, разпространяващи вируси, пестицидите и загадъчният „Синдром на колапса на колонията“, при който пчелите-работнички изхвърлят пчелата-майка и напускат кошера.

Карадона и неговият екип са направили експеримент, като поставили кошери с пчели в сухи планински райони на Аризона, където в момента масово измират диви пчели от вида Osmia ribifloris.
Еколозите боядисали част от кошерите в черно, а другите оставили безцветни или ги декорирали в бяло.

В черните кошери температурата се покачила и вследствие на това през първата година измрели 35 % от пчелите, а на следващата - 70 % от останалите. В другите кошери смъртността била 1-2 % и популацията се развивала добре.

Според изследователя, високата температура в кошера води до бързо изгаряне на мазнините в тялото на пчелите и в резултат на това те посрещат пролетта в отслабено състояние.

Засега този феномен почти не влияе върху дивите пчели, но ситуацията може да стане катастрофална,
когато обичайните температури достигнат тези в „черните“ кошери. При такова развитие множество
видове пчели ще изчезнат от топлите региони на Земята, предупреждават учените.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки