Настана време за прибирането на лавандулата


Настана време за прибирането на лавандулата
28 Юни 2018, Четвъртък


В момента се наблюдава голямо търсене на лавандулово масло на международния пазар

Автор: Десант

В България започва кампанията по прибиране на лавандуловия цвят. Тази година не се очаква драстичен спад на изкупната цена на лавандуловото масло. Производителите прогнозират, че кампанията ще започне с цени от 70 до 90 лева за килограм, тъй като в момента има голямо търсене на международния пазар.

Пред karlovopress.com Зара Клисурова - председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България, уточни, че пазар за ценното етерично масло има в Германия, в Белгия, Китай, като интерес проявява и Корея. Тя дори очаква, че с месеците напред цената може да се качи. Миналата година тя е достигнала до 150 лева за кг.

Само в региона на Карлово насажденията от етерично-маслената култура надхвърлят 10 000 дка, отбелязва местната медия.



По време на провелия се през миналата събота в Карлово Празник на лавандулата беше показан ритуалът как се жъне растението със сърпове. Направена бе и демонстрация как се е получавало лавандуловото масло преди повече от 300 години.

Първите сведения за преработката на лавандула у нас са от 1905 г. За да се получи 1 кг лавандулово масло са нужни от 80 до 100 кг суровина. Добиването му продължава около 2 часа. 

За качеството на маслото, освен технологията, е важно и цветове да са нацъфтели и да се ожънат в слънчево време по обед, уточнява още karlovopress.com.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки