Какви са били играчките на децата от древна Аполония Понтика


Какви са били играчките на децата от древна Аполония Понтика
Снимки: Авторът
28 Юни 2018, Четвъртък


Това може да се види в изложба в Созопол, в която за първи път пред българска публика се показват и експонати от фонда на Лувъра

Автор: Диана Славчева

С какво са си играли децата в древността и по-специално малчуганите в древна Аполония Понтика - това може да се види в една от витрините на изложбата, която вчера бе открита в созополския археологически музей. 



Както вече писахме, в нея са представени експонати, намерени на територията на днешния град Созопол, част от които са предоставени от Лувъра. Те предадени във фонда на световноизвестния музей през далечната 1904 г., след като са открити от френския консул в Пловдив и археолог Александър Дегран.

Сега, след повече от век, те отново се завръщат тук, където са намерени, и се показват за първи път пред българската публика. 

Та както вече споменахме, след изложените артефакти се намират и доста детски играчки от онова далечно време още преди Христа - петлета, костенурки, птичета, прасенца, чиито фигурки почти не се  различават от съвременните подобни образци.

Като правило, в детските гробове от едно време често са били поставяни миниатюрни съдчета и теракоти. Именно теракотените фигурки се интерпретират от специалистите като играчки. 



Изящните миниатюрни съдчета пък възпроизвеждат целия репертоар на фината трапезна керамика и понякога образуват истински банкетни сервизи. 


В категории: Добри Вести , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки