Споделяме с Китай опит в областта на науката и технологиите


Споделяме с Китай опит в областта на науката и технологиите
Снимката е илюстративна
27 Юни 2018, Сряда


Споразумението между двете страни ще влезе в сила от датата на подписването му и ще остане валидно за срок от пет години

Автор: Десант

Министерският съвет одобри Споразумение между правителството на Република България и правителството на Китайската народна република за сътрудничество в областта на науката и технологиите.

Целта на документа е да се улеснят механизмите за провеждане на научно- техническо сътрудничество и на двустранни конкурси за съвместни проекти между български и китайски научни организации.

Основа за научно-техническо сътрудничество между България и Китай към настоящия момент е Спогодбата между Народна република България и Китайската народна република за основните насоки на дългосрочното икономическо и научно-техническо сътрудничество от 1987 г.

Целта на изготвеното Споразумение е да актуализира и осъвремени правно-нормативната основа за научно-техническо сътрудничество между двете страни.

По този начин ще се насърчи развитието на съвместни дейности в областта на науката и технологиите между висши училища, изследователски и научни институти от България и Китай.

В споразумението са предвидени областите на двустранно сътрудничество, като тяхното конкретизиране подлежи на допълнително съгласуване между двете страни.

Споразумението между българската и китайската страна ще влезе в сила от датата на подписването му и ще остане валидно за срок от пет години.

След изтичането на този срок то ще се подновява автоматично за последващи периоди от пет години, освен ако не бъде прекратено в писмена форма по дипломатически път от всяка страна шест месеца преди изтичането на съответния петгодишен период.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки