Осигурени са допълнителни средства за стипендии на студенти, докторанти и специализанти


Осигурени са допълнителни средства за стипендии на студенти, докторанти и специализанти
27 Юни 2018, Сряда


Ректорите на висшите училища и ръководителите на научните организации ще утвърждават правила за разпределение на парите

Автор: Десант

Правителството прие допълнение в Постановление № 90 от 2000 г. за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, с което се отпускат допълнителни средства на висшите училища и на научните организации, в които се обучават докторанти.

Стипендиите се предоставят на докторанти, които са български граждани и граждани на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища и научни организации в страната, субсидирани от държавата, с изключение на докторантите на свободна докторантура.

Допълнителните средства трябва да окажат положително въздействие за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени преподаватели и изследователи. 

Същевременно се очаква и да допринесат за изпълнението на приетите национални стратегически документи за развитие на науката и образованието.

Ректорите на висшите училища и ръководителите на научните организации утвърждават правила за разпределение на допълнителните средства, разработени от специална комисия, включваща представители на докторантите.

Средствата се предоставят на положително атестираните докторанти до 2 месеца след приключване на атестацията им съгласно Правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в Република България и се изплащат еднократно въз основа на броя на месеците, за които са атестирани получатели.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
коментар
27.06.2018 17:50:57
0
0
Дали не са някакви емигрантки? Откъде ли?
1
коментар
27.06.2018 16:58:34
0
0
Имат ли родители тези госпожици? ...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки