Африканските баобаби измират мистериозно


Африканските баобаби измират мистериозно
Снимка: Vaclav Sebek/Shutterstock
27 Юни 2018, Сряда


Внезапната им смърт все още е загадка за учените

Автор: Десант

Учени от американския Институт по океаногрфика, които от 12 години изследват дълголетието на африканските баобаби, са установили, че старите дървета мистериозно загиват. Те са наблюдавали това при 9 от 13 представителя на този емблематичен растителен вид на възраст 1300-2000 години, както и при по-млади, но достатъчно едри екземпляри (трябва да се знае, че те нямат т.нар. „годишни кръгове", затова тяхната възраст се установява единствено чрез радиовъглероден анализ, б.р.). 

Любопитното е, че за над двухилядолетните баобаби са характерни дебелите стволове, чийто диаметър може да достигне 5 м. Както са изяснили американските изследователи, дълголетието на тези дървета и тяхната издържливост на засухата и набезите на слоновете, които често изгризват пълната с влага сърцевина, се обяснява с това, че след загиването на стария ствол от корена израства нова издънка, плътно до него. В резултат на това се формира много дебело стъбло.   

Сега обаче се наблюдава отмиране на главния и най-древен ствол, което после засяга и останалите. Засега тази внезапна смърт е загадка за учените. 

Те обаче са категорични, че едва ли към това може да има отношение човешкият фактор, тъй като за местните жители тези дървета са свещени. 

Повечето еколози са готови да винят за гибелта на африканския символ климатичните промени и засилващата се суша в южните части на Черния континент. Но според Сала Уентър от университета в Йоханесбург (ЮАР), остава неясно защо страдат само баобабите, а не всички останали видове дървета. 


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки