България става част от Балкански коридор за тестване на автоматизирани автомобили


България става част от Балкански коридор за тестване на автоматизирани автомобили
26 Юни 2018, Вторник


Изготвени са вече предложения при строителството на пътища и нови магистрали, да бъде изградена и инфраструктура, която да осигури възможност за реализиране на 5G мрежи за свързано шофиране

Автор: Десант

Инициатива за трансграничен Балкански коридор, който ще осигури тестване на свързани и  автоматизирани автомобили до Западна Европа,  бе стартирана по време на първото Българско председателство на Съвета на ЕС. 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заедно с гръцкия си колега с ресор дигитална политика, телекомуникации и медии Никос Папас и сръбския държавен секретар в Министерството на туризма и телекомуникациите Татяна Матич, подписа писмо за намерения за сътрудничество в областта на свързаното и автоматизираното шофиране.

Ивайло Московски отбеляза, че основна цел на инициативата е да се подобри пътната безопасност, ефективността на движението и комфорта при шофиране. „С помощта на технологиите, водачите ще могат да вземат правилните решения и да се адаптират към пътната обстановка. В същото време, проектът ще има положителен ефект върху околната среда и ще бъдат стимулирани иновациите“, добави той.

Българският министър заяви, че за България ангажиментите са свързани основно с осигуряване на подходяща инфраструктура за провеждане на тестове. Той добави, че са изготвени предложения при строителството на пътища и нови магистрали, да бъде изградена и инфраструктура като канали, тръби, шахти за полагане на оптична свързаност, която да осигури възможност за реализиране на 5G мрежи за свързано шофиране. Осигурена е възможност за предоставяне на определения за тестовете радиочестотен спектър.

Включването на Сърбия в тестовете отговаря и на инициативата за интегриране на Западните Балкани в ценностите на Европа чрез участие на държави от региона в съвместни проекти, заедно с държави членки на Европейския съюз, бе общото мнение на участниците в събитието.

Като следващи стъпки, трите държави трябва да синхронизират законодателството по въпросите на осигуряване на безопасност по време на тестовете, достъпът до информация, необходима за свързаното и автоматизираното шофиране и контакти с бизнеса за уточняване на детайли за реалното провеждане на изпитанията.

Подписването на документа бе в рамките на Дигиталната асамблея София, 2018. В своите заключителни думи като домакин на форума, министър Ивайло Московски изказа благодарност на комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел за отличното сътрудничество. Той се обърна с думи на признателност и към всички представители на Европейската комисия и българското правителство, които работиха в екип, както за организирането на Цифровата асамблея, така и за напредъка по важни досиета, в рамките на Първото българско председателство.

Българската страна получи висока оценка за постигнатото през последните шест месеца, както от комисаря Мария Габриел, така и от представителите на Европейския парламент, Европейската комисия и министри от балканските страни, които участваха в заключителната сесия.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки