Какво показва първият сондаж за предстоящите избори за Европарламент


Какво показва първият сондаж за предстоящите избори за Европарламент
Графика: Барометър България
26 Юни 2018, Вторник


Вижте какво би било към момента евентуалното разпределение на мандатите по партии

Автор: Десант

За пръв път след едногодишно управление българско правителство дори бележи ръст в доверието. Това става ясно от последната анкета на „Барометър България“.

През месец юни, в края на 6-месечното председателство на Съвета на ЕС, одобрението в работата на българското правителство е стабилно и бележи лек ръст в сравнение с началото, когато България пое европредседателството. 44% одобряват работата на кабинета спрямо 43% през февруари.

Като цяло българските граждани оценяват положително Българското европредседателство в края му и го определят като полезно за страната.

Устойчивият ръст на икономиката в последната година, отразяващ се и в ръст на заплатите, както и практически нулевата безработици в цели сектори на икономиката очевидно се мултиплицират и като доверие към управляващите. Двете основни съставни на управляващата коалиция – ГЕРБ и Обединени патриоти, са и партии с установен електорат, доказан в многократни избори.

Нагласите за изборите за евродепутати догодина говорят са силен националистически вот, аналогично на вълната в цяла Европа. Станалата отново актуална тема с мигрантския натиск и ромската престъпност очевидно засилва желанието и на българските избиратели за по-консервативна политика по отношение на тези проблеми.

Подкрепата за политическите сили на евроизборите следващата година изглеждат така: за ГЕРБ биха гласували 35,2%, за БСП – 28,6%, Обединени патриоти – 16,9%, ДПС – 14,9%. 1,8% биха гласували за други политически формации, а 2,6% заявяват, че няма да гласуват. Така заявените нагласи сочат, че в Европейския парламент четири партии биха излъчили представители.

Страната ни избира 17 от депутатите в ЕП. Ако заявените нагласи за участие в европейските избори се запазят, то разпределението на мандатите по партии би било:  за ГЕРБ – 6-7 места, за БСП – 5-6 места, за Обединените патриоти – 3, а за ДПС 2-3 евродепутатски места.


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки