НИМ показва в Лувъра рядко изображение на птица – символ на царската власт


НИМ показва в Лувъра рядко изображение на птица – символ на царската власт
26 Юни 2018, Вторник


На 30 юни в Париж се открива изложбата „Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България”

Автор: Десант

България гостува на Лувъра с изложба „Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България”, която ще бъде открита официално в Париж на 30 юни 2018 г., в зала 6 на крило „Ришельо”.



Експозицията е посветена на Първото българско царство и в нея участват 45 паметника от Археологическия музей „Велики Преслав”, Националния исторически музей (НИМ) и от Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ). 

Най-голям интерес сред посетителите безспорно ще предизвика Преславското златно съкровище, изработено в Константинопол в периода от  края на ІХ в. до 971 г.

Освен с каменна пластика на сгради от Велики Преслав, Националният исторически музей участва с много любопитен експонат - сребърен позлатен накрайник за колан. Накрайникът има форма на касета, характерна за ранновизантийските коланни обкови от VІ - VІІ в. и за някои старобългарски от VІІІ - ІХ в.

Върху лицевата му страна е изобразена водоплаваща птица (вероятно патица) с превързана около шията лента. Мотивът е широко разпространен в средноазиатското и сасанидско изкуство, откъдето прониква в арабската и византийска елитарна култура от IX – X в.

Семантиката обяснява използването на мотива във владетелската идеология, където вероятно олицетворява обновената царска власт. Изображението намира аналог сред паметниците на Преславското съкровище – сребърна апликация с два пауна, с панделка на шията и сред птиците със сърцевидни панделки от двустранната преславска огърлица.

Куратор на изложбата от френска страна е г-н Яник Дюран, директор на Департамента на произведения на изкуството в Лувър, а от българска – гл. ас. д-р Андрей Аладжов от НАИМ и Пламен Славов, директор на АМ – Велики Преслав. Куратор от страна на НИМ е гл. ас. д-р Мариела Инкова, завеждащ отдел „Археология”. Финансирането й е осигурено от Министерство на културата на Р България и частично от музей Лувър.

„Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България” ще продължи до 5 ноември 2018 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки