Сърбите върнаха отнетите паметни плочи с жертвите на Босилеградското клане


Сърбите върнаха отнетите паметни плочи с жертвите на Босилеградското клане
Снимка: КИЦ Босилеград
25 Юни 2018, Понеделник


Вучич си устоя на думата, отбелязаха от българския културно-информационен център в Западните покрайнини

Автор: Десант

Днес органите на МВР в Босилеград и Съдът за нарушения във Враня, в присъствието на Генералния консул на Р България в Ниш, върнаха на председателя на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов отнетите от сръбските власти паметни плочи с имената на жертвите от Босилеградският погром избити на 15-16 май 1917 г.

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от Босилеградския погром с цел отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби. Едната паметна плоча бе отнета на 25 май 2017 г. от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок. Другата, със същото съдържание бе задържана на 11 май т.г. на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“.

Въпросът с паметните плочи бе поставен от президента на Р България Румен Радев пред президента на Р Сърбия Александър Вучич при официалното му посещение на 21-22 юни в Белград. Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград. 

Това е и първият постигнат резултат от посещението на българския държавен глава в Белград.

КИЦ „Босилеград“ пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред община Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром в центъра на Босилеград.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки