България показва в Русия уникални шедьоври на християнското изкуство


България показва в Русия уникални шедьоври на християнското изкуство
Входът с банера на изложбата в "Инжинерен корпус" на Третяковската галерия
25 Юни 2018, Понеделник


Това е първа изложба на Националния исторически музей в московската Третяковска галерия

Автор: Десант

За пръв път от създаването си преди 45 години, Националният исторически музей (НИМ) ще се представи със своя изложба в световноизвестната Третяковска галерия в Москва.

Изложбата показва уникални „Шедьоври на християнското изкуство от България“, и ще бъде открита на 29 юни, съобщава директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.



Жителите и гостите на руската столица ще могат да видят някои от най-ценните експонати на НИМ, както и на музея „Старинен Несебър” в Несебър и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Четиридесет и седемте предмета-шедьоври са малка част от произведенията на християнското изкуство в България от Средновековието до ХIХ век, чрез които могат да  бъдат проследени основните етапи в развитието на българската култура и на българското изкуство.

Сред експонатите на НИМ се открояват:



- златната Архиепископска митра от XVIII век, принадлежала на Охридския архиепископ, обсипана със скъпоценни камъни и покрита с разноцветни емайли и с филигран;



- сребърната дарохранителница от манастира „Възнесение” от Дечани, XVII век - позлатена и богато украсена;



- кръст с миниатюрна дърворезба, позлатен, украсен със сребро, филигран, клетъчен емайл, цветно стъкло и полускъпоценни камъни;



- три златовезани литургични тъкани от XIII-XVI в., от които до наши дни са достигнали много малко, и които изключително рядко напускат музея.

Експозицията „Шедьоври на християнското изкуство от България“ ще продължи до 2 септември т. г. Тя е организирана със съдействието и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на посланика на България в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в Москва Павел Васев.


В категории: Новини , История , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки