Къдроглавите пеликанчета тръгнаха на... „детска градина“


Къдроглавите пеликанчета тръгнаха на... „детска градина“
Снимка: РИОСВ-Русе
25 Юни 2018, Понеделник


През зрителни тръби и система за видеонаблюдение любителите орнитолози могат да наблюдават живота на птиците в поддържания резерват „Сребърна“

Автор: Десант

Младите къдроглави пеликани в поддържания резерват „Сребърна“ започнаха да се обучават на важни умения за оцеляване в природата. Явлението условно е наречено „детска градина“. Поотрасналите млади птици се струпват на групи, а възрастните ги приводняват, учат ги да плуват и да ловят риба, съобщават от русенската екоинспекция

Тази година освен традиционно гнездящите в резервата къдроглави пеликани с малки се сдобиха и няколко двойки от вида розов пеликан, размножаващ се обикновено в Делтата на р. Дунав, Гърция и Турция.

Двойките са наблюдавани чрез системата за видеонаблюдение. За разлика от предходни години числеността на розовите пеликани е по-малка – около 20 екземпляра, но експертите отчитат по-дълъг престой в колонията за храна и отдих.

Любителите орнитолози имат още около месец да наблюдават уникалните птици. В края на юли и началото на август пеликаните започват облитания на големи ята и придприемат скитничество  по плажовете на река Дунав.

В момента във водните площи се наблюдават неми лебеди, лопатарки, сиви гъски, зеленоглави патици, а в северната част на резервата чапли от смесената колония. Техният размножителен период също е в разгара си.

Наблюдението на птиците може да бъде осъществено със зрителни тръби и система за видеонаблюдение в Природонаучния музей в с. Сребърна. От там започва и най-популярният туристически мартшрут, отвеждащ природолюбителите до рибарско селище „Танасово“, на брега на р. Дунав. На територията на резервата може да се практикува велотуризъм и спортен риболов. Удобните места за целта са по границите на резервата, в регулацията на с. Сребърна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки