На Еньовден отбелязваме и рождението на свети Йоан Предтеча и кръстител Господен


На Еньовден отбелязваме и рождението на свети Йоан Предтеча и кръстител Господен
24 Юни 2018, Неделя


Явил се пред хората като Христов Предтеча, за да прокара пътя на неговото учение. Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на река Йордан

Автор: Десант

Според православната църква на 24 юни, освен Еньовден, се празнува и Рождество на св. Йоан, Предтеча и Кръстител Господен.

Божият архангел Гавраил казал на св. Захария: „Жена ти Елисавета ще ти роди син... и мнозина ще се зарадват“. Когато настъпило времето, св. Елисавета родила обещания син (6 месеца преди раждането на Иисус Христос).

На осмия ден трябвало да кръстят младенеца. Майка му рекла: „Да се нарече Йоан!“. И всички онемели от учудване, защото трябвало да носи името на някой роднина или на бащата, а в родата нямало такова име.

Св. Захарий (който бил юдейски свещеник) написал: „Йоан му е името“. След това възхвалил Бога и пророкувал: „Ти, младенецо, ще се наречеш пророк на всевишния, понеже ще вървиш пред лицето на Господа, за да приготвиш неговите пътища и да дадеш на народа Му да познае спасението чрез прощаване на греховете“.

Когато по заповед на цар Ирод избивали младенците във Витлеем, Елисавета се укрила с Йоан в пустинна планинска пещера. Когато родителите на Йоан починали, той израснал в пустинята, закрилян от Бога.

Явил се пред хората като Христов Предтеча, за да прокара пътя на неговото учение. Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на река Йордан.


В категории: Вяра , Добри Вести , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Неутрален
24.06.2018 17:42:14
0
0
Йоан Кръстител живял в пустинята и се хранил с акриди и див мед.Той не искал пилета и телета-печени меса,а скромна храна.Бил е братовчед на Господ Исус,но Йоан-не сее хвалил с тия неща.Този пророк е призовал евреите,които се чувствали грешни по дух да се покаят за греховете си-изслушвал им изповеди за грешен живот и им казвал,че Христос-Сина Божий иде в Израел да проповядва и дае с народа си за дълго време.Й.Кръстител кръстил с водно потапяне от глава до пети Исус Христос в река Йордан,че грешните люде да се кръстат повторно и каят за греховете в живота си-щом Безгрешният Христос сее покръстил в реката.Всеки звае по,кой начин е загинал Й.Кръстител,като смел-борец ср.покварената-Иродиада,която наредила на царя да го посече.Библията-Новият Завет.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки