Мистичната Еньова буля и нейните гадания по Еньовден


Мистичната Еньова буля и нейните гадания по Еньовден
Снимки: РИМ-Бургас
23 Юни 2018, Събота


Обичаят е един от най-старите български ритуали. Вижте как се изпълнява

Автор: Десант

Обичаят „Еньова буля“ е един от най-старите български ритуали, с който се бележи средата на лятото. Той се изпълнява на Еньовден, когато звездите слизат на земята и баят на билките, а слънцето им дава лечебна сила.

На Еньовден всички моми се събират в една къща и там обличат едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулват го с червено було. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче.

Една яка мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят еньовденски песни. С тази ритуална обиколка те искат да измолят от св. Еньо здраве и плодородие.

След обхождането отвеждат Еньовата буля в същата къща, където са я стъкмили. Там започва напяването на момините китки. Те са набрани от момите още предния ден и са оставени в едно бяло менче под трендафил, през нощта да ги видят и погалят звездите.

Еньовата буля изважда една по една китките, в това време момите припяват, като наричат за какъв момък ще се омъжи съответната девойка.Накрая момите измиват лицето на Еньовата буля с водата от котлето, обличат я с нови дрешки и я връщат на майка й.

Етнографският музей в Бургас всяка година на празника Еньовден организира възстановка на обичая Еньова буля, като присъстващите минават и през Еньовския венец за здраве и сполука. Тази неделя ритуалът започва точно в 11:00 ч. в двора на етнографската експозиция в морския град.


В категории: Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки