Ловци погват дивите прасета в Северозападна България


Ловци погват дивите прасета в Северозападна България
22 Юни 2018, Петък


На среща в Генерал Тошево е взето решение заради африканска чума тази година да няма ограничение за броя на отстреляните глигани. Вижте подробностите

Автор: Десант

Масово отстрелване на диви свине започва в Североизточна България. То е част от мерките, които се взимат за предотвратяване на разпространението на африканската чума, регистрирана в съседна Румъния.

Решението бе обявено на среща днес в община Генерал Тошево, организирана от „Североизточно държавно предприятие“, управляващо горските територии в региона.

В околностите на румънския град Тулча са регистрирани случаи на африканска чума по свинете и затова драстично трябва да се намали популацията на дивата свиня в граничните райони. Затова и на срещата в Генерал Тошево е взето решение тази година да няма ограничение за броя на отстреляните диви свине.

Според директора на „Североизточно държавно предприятие“ инж. Веселин Нинов рискът от зараза е
много голям заради сухопътната граница с Румъния. Той смята, че ако болестта премине на наша територия, загубите за страната ни ще са големи. 

Предстои подобни срещи да се проведат с всички ловни сдружения в обхвата на Североизточното
държавно предприятие, като на първо място ще са тези с ловците в районите, граничещи с Румъния.

Официалният ветеринарен лекар на община Генерал Тошево д-р Галина Савова обясни на ловците как могат да различат болестта. Тя каза какви проби трябва да се вземат от всяко отстреляно животно и защо е важно това да се прави. Болестта не е заразна за хората, но животните, които са носители са с отслабен имунитет, заразяват се и с други болести, като част от тях могат да бъдат опасни за тези, които консумират неизследвано месо.

Д-р Савова помоли ловците да посочват точното място на което е отстреляно животното, за да може ако се открие заразено прасе, да се направят в района зони (в рамките на 3 км., 10 км. и 40 км.), в които да се проследява състоянието на другите животни и да не се ловува. Бранимир Димитров от Сдружение „Дружество на ловците и риболовците-Генерал Тошево“ обеща на всяко разрешително за лов, което се издава да бъдат написани пробите, които трябва да се вземат от всяко едно животно.

По време на срещата се взе решение в близките дни да бъде организиран курс за подборен отстрел на дива свиня, за да може повече хора да участват в лова и популацията на дивата свиня в района да бъде намалена възможно най-бързо. В момента около 30% от ловците на територията на ДГС-Генерал Тошево могат да участват в подборен отстрел, но част от присъстващите на срещата обявиха, че имат желание да изкарат такъв курс и да се включат по-активно в лова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки