Еньовден иде! Кои билки можем да събираме и кои са забранени за бране


Еньовден иде! Кои билки можем да събираме и кои са забранени за бране
22 Юни 2018, Петък


Вижте и как е правилно да откъсваме лечебните растения

Автор: Десант

В навечерието на Еньовден е добре да си припомним, че брането на билки не може да бъде безразборно, а следва да се прави с грижа към природата.

Трябва да знаем, че 24 са лечебните растения, чието събирането от естествените им находища в цялата страна е забранено, напомнят експертите от Националната служба за защита на природата към МОСВ във връзка с отбелязването на празника.

Сред забранените за бране билки са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и др. А мурсалкият чай е забранен за бране дори за лични нужди заради това, че находищата му са застрашени.

Билките са природен ресурс, който не е неизчерпаем и затова използването му е обект на регулации от няколко закона. Това са Законът за лечебните растения, към който има списък със 739 лечебни растения, Законът за биологичното разнообразие, Законът за защитените територии и Законът за горите.

На основание чл. 10, ал. 1, 2 и 3 от Закона за лечебните растения, със заповед, всяка година министърът на околната среда и водите определя допустимите за събиране количества билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на националните паркове, за календарната година. Заповедта му се обнародва в Държавен вестник. Определените в заповедта количества билки се разпределят от директорите на РИОСВ между подалите заявки билкозаготвители в района на инспекцията.

За 2018 г. допустими за събиране са известни количества от 11 билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на трите национални парка - Пирин, Рила и Централен Балкан. Някои от тях са лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, лудо биле, лютива тлъстига, кисел трън, лечебен ранилист.

Целта е да се стимулира култивираното им отглеждане, защото така се осигурява качествена и голяма по обем суровина, без да се нанасят щети на природата. Създават се и възможности за поминък на населението в планинските райони, където почвите са бедни и отглеждането на други култури е трудно.

Брането на билки, трябва да се извършва в сухо и слънчево време сутрин, след вдигане на росата. Растения, които са брани росни и след дъжд, при сушене почерняват или бързо се запарват и мухлясват.

Трябва да знае начинът и подходящите инструменти за бране на билки. Растенията не се късат или скубят, а се режат с нож или ножица, без да се изкореняват и увреждат.

Събират се само тези части от билките, които са необходими за приготвянето на лечебни отвари или настойки - пъпки, плодове,листа и др. Около 1/3 от добре развитите растения трябва да се оставят, за да могат да се размножават.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки