Посрещаме Еньовден с тракийски ритуали, стрелба с лък и състезание по носене на кобилици


Посрещаме Еньовден с тракийски ритуали, стрелба с лък и състезание по носене на кобилици
Снимка: ЕМО „Етър“
22 Юни 2018, Петък


Вижте още какви интересни прояви ще има за празника на билките и Слънцето

Автор: Десант

Със свещени тракийски ритуали ще бъде отпразнуван Еньовден на легендарното светилище на Орфей край село Татул и в праисторическия скален комплекс Харман кая в Родопите. Там представители на Академия „Орфика" ще поведат почитателите на древните мистерии по стъпките на посветените.

Народът нарича този празник още Иванден, св. Иван Бильобер, св. Иван Летни, тъй като на същата дата църквата отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. Според народните вярвания, в нощта срещу Еньовден небето се отваря и стават чудеса. Тогава звездите слизат на земята, дарявайки с лечебна сила растенията. Затова и билките, набрани в тази толкова магична нощ, се славят с най-голяма мощ.

Смята се, че ако се отъркалят в росата преди да изгрее слънцето, хората ще се сдобият със здраве за още една година. На този ден стихиите на Земята и небето се срещат в древни сказания и мистерии, отразени в мистичните ритуали на българските обреди – там, където се преплитат магичното и реалното – обяснява директорът на Академия „Орфика" Цветан Гайд.

Във Варна пък празника на слънцето, водата и билките започне от 10 ч. в Музея по история на медицината.

Двудневно всенародно веселие с носия пък ще се проведе под формата на пикник само на 18 км от Варна, в местността Авренска поляна край Белослав. Сред атракциите там ще са стрелбище с лък, Еньова люлка и възможност за всеки желаещ да се потопи в тайните на грънчарството.

На Старозагорските минерални бани още на 23 юни за десета поредна година ще се проведе традиционният Еньовденски събор. В празника ще участват жители на курортното селище, както и на съседните села, които рано сутринта ще тръгнат да събират билки, с които ще бъде изплетен пъстрия Еньовденски венец.

В центъра на курортното селце ще бъде изградена и занаятчийска чаршия, като ще бъде представена и апетитна изложба от хлябове.

Като стана дума за насъщния, в Етнографски музей на открито „Етър" още на 22 юни по повод Еньовден ще се проведе дискусия на тема „Храната – поглед към традиционното и природосъобразното".

На следващия ден там ще има базар с демонстрации и дегустация на храни и ястия и базар за билкови продукти. Ще отвори врати и селският МОЛ „Забравени традиции, живи вкусове", както и Работилница за еньовденски венци.

Програмата за празника в „Етър"-а включва още състезание по носене на кобилици. Играта за пренасяне на живителната течност с традиционните кобилици ще се проведе по маршрут с препятствия и е подходяща за всяка възраст.

В етнографския музей на открито край Габрово ще бъде изградена и триизмерна билкова градина във формата на „мандала".

В център „Българка" ще бъдат прожектирани и филми на екологични теми, сред които: „Лековитото злато на България", „Заграбване на земята" и „Бунище Земя".

С две думи, ще има за всекиго по нещо.


В категории: Традиции , Добри Вести

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Гост
22.06.2018 15:08:27
0
0
На празника Еньовден честваме рождението на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник. Еньо или Яне са кратките форми на Йоан (Иван). Св. Йоан Кръстител подготвя народа чрез покаяние и кръщение за идването на Иисус Христос. Жалко, че толкова време след тези събития, ние като българи отбелязваме празника със стари езически обичаи, а не според традицията на Православната Църква! Тези, които очакват здраве и благословение, да не вярват на бабешки басни и да идат на празника в храма на литургия, за да се помолят за себе си и семейството си. Оставете сектите и окултистите да си плетат венците и да магьосничат в праисторическите комплекси.
2
Обикновен българин
22.06.2018 09:55:22
0
0
С изв.за писм.грешка-Българите се чете.
1
Обикновен българин
22.06.2018 09:46:31
0
0
българите сме народ от три основни народа-българи-перси,траки-перси,кумани-перси и готи-германци.Траките били буен народ-войни ,търговци и земеделци,занятчии.Тракиеца-вярвал в Бога-конник-Херос и богиня Бенида.На пирове траките пиели вино и пияни се биели с ножове и столове...Тракийските младежи стреляли с лъкове и отлично яздили коне.Еньов ден-е стар тракийски празник,който е минал в християнството.От 313 до 325 години в Римската империя и Тракия-нийна-провинция е било въведено християнството.Траките искали да знаят за Исус Христос-Господ,който проповядвал в Израел-разпнат бил от римляни и слабоверци-евреи,но възкръснал от смъртта и се възнесъл на небето.Но,трака си останал-полуезичник-полухристиянин.Траките обичали най-много-житейските наслади.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки