Забраняват движението на дребни преживни животни в Странджа


Забраняват движението на дребни преживни животни в Странджа
21 Юни 2018, Четвъртък


Мерките са с цел предотвратяване проникването и разпространението на чумата

Автор: Десант

В граничните общини Малко Търново, Средец и Царево се забранява търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит.

Това бе решено днес на заседание на Областната епизоотична комисия в Бургас, на което бяха обсъдени и разпоредени мерки за предотвратяване проникването и разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни.

Същите ограничения влизат в сила и за едрите преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни такива. Изключение от забраната е за животните от държави членки, преминаващи транзит и за транспортирането на едри преживни животни след получаване на разрешение от централно управление на Българска агенция по безопасност на храните.

Започват  периодични клинични прегледи на дребните преживни животни в трите гранични общини и вземане на проби при съмнение за заболяване. Предвидени са  проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на територията на областта и предприемане на мерки съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност при констатиране на нарушения.

Кметовете и кметските наместници на населените места имат ангажимента да уведомят собствениците на животновъдни обекти за възникване на заболяването в област Ямбол, и при съмнение за заразно заболяване да уведомяват незабавно обслужващият обекта регистриран ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар за съответната община.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки