Представители на туристическия бранш са възмутени от предложения на Ангелкова


Представители на туристическия бранш са възмутени от предложения на Ангелкова
21 Юни 2018, Четвъртък


Те са категорични, че инициираните от нея промени в Закона за туризма, внесени без да са обсъдени с тях, няма да подобрят туристическия продукт в България

Автор: Десант

Представители на туристическия бизнес, туристически организации и академичните среди изразиха днес категоричното си несъгласие срещу някои от входирани от министъра на туризма Николина Ангелкова предложения за промени в Закона за туризма, който е във фаза на обществено обсъждане.

Хората от туристическия бранш остро възразяват срещу идеята на министърката националните курорти да бъдат изключени от обхвата на Закона за защита от шума в околната среда, имайки предвид, че той е насочен предимно и приоритетно към тях (параграф 100 от ЗИД на ЗТ).

Също така те негодуват и срещу предложението на Ангелкова контролът върху туристическите дейности да бъде отнет от Комисия за защита на потребителите и предоставен на Министерство на туризма (параграфи 62 и 63 от ЗИД на ЗТ).

„Убедени сме, че гореспоменатите промени няма да подобрят туристическия продукт в България и ще поставят под въпрос удовлетвореността на туристите от предлаганите туристически услуги" – категорични са представителите на туристическия бизнес и десетки туристически организации. 

Те подчертават, че сигналите на тел. 112 за шум, нарушаващ обществения ред, през летния период за 2016 г. са 137 764, а през 2017 г. са 137 269, което показва един постоянен и ненамаляващ брой.

Работещите в сферата на туризма у нас остро протестират и срещу начина на внасяне на гореспоменатите промени – без подробно и надлежно обсъждане от сдруженията, представляващи националните курорти и бранша.

Сред подписалите възражението са представители на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти; Българската асоциация на собствениците в туризма; Национално движение на малкия и средния бизнес в туризма; Национална асоциация по СПА и уелнес туризъм; Българска асоциация на експертите в туризма;  Националната асоциация „Българско Черноморие" и на Съюзите на хотелиерите от Община Несебър и Златни пясъци.

Зад възражението застават и още много общественици и експерти, сред които са и бившият министър на туризма Стела Балтова, преподавателят от Софийския университет  Димитър Хаджиниколов, директорът на отдел „Туризъм“ в Столична община Иво Маринов и др. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки