Търговската война на ЕС със САЩ започва в петък


Търговската война на ЕС със САЩ започва в петък
21 Юни 2018, Четвъртък


Вижте кои други държави по света, извън голямото европейско семейство, решиха да отвърнат на удара

Автор: Десант

Ответните мерки на Европейския съюз срещу наказателните мита, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп върху вноса на алуминий и стомана, ще влязат в сила в петък.

„Ние не искахме да сме в тази позиция. Въпреки това, едностранните и нечестни решения на САЩ за налагането на наказателни мита върху стоманата и алуминия от ЕС означават, че ние нямаме друг избор", заяви комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Европейският съюз ще наложи в петък редица тарифи срещу износа на САЩ, включително на джинси, мотоциклети и уиски.

Брюксел изготви списъка на продуктите през март, когато Тръмп първоначално предложи 25% мито за вноса на стомана и 10% за алуминий, които също са насочени към Канада, Мексико и други близки американски съюзници.

„Изключително неприемливо е държава да налага едностранни мерки, когато става дума за световната търговия", категоричен бе и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На удара ще отвърне и Турция, чието правителство реши да въведе мита за 22 американски продукта. Намерение да дадат отпор на САЩ заявиха и Индия, Мексико и други държави.

Тръмп въведе митата върху стоманата и алуминия през март. Редица държави, включително страните от ЕС, Канада и Мексико, получиха отсрочка, но от 1 юни ставките започнаха да действат и за тях.




В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки