Пълен обрат: Грантаджийски фондации плащали за протести, сигналите се разследват


21 Юни 2018, Четвъртък


Националния съвет за интеграция на хора с увреждания се дистанцира от майките, които предизвикаха оставката на Росица Димитрова

Автор: Десант

Сигнали за платени протести са достигнали до Национално представителните организации на и за хората с увреждания. Става думи за финансирани от чужди грантаджийски фондации и за суми над 1 млн. лв.

Това съобщи на пресконференция днес Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания. Тя отказа да споделя подозрения относно това кои протести конкретно са били финансирани с чужди грантове и заяви, че едва след като се анализират данните и има реални факти, тогава ще даде повече информация.

Сянката обаче неизбежно се хвърля върху протестите на майките на болни деца, които продължават да стоят с палатковия си лагер, след като Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли Законопроекта за лична помощ на Мая Манолова.

"Ние сме против клеветите и езика на омразата", каза Стоименова. Тя добави, че сигналите са от членове и партньори на Националните организации на и за хората с увреждания. Данните обаче били публични. В отчетите на фондациите пишело, че са подпомагали протести.

Националните организации поискаха освободената зам. - министър Росица Димитрова да се върне на поста си.

"По елеметарен и популистки начин тя бе освободена. Ние сме против приемането на оставката й, защото няма грам вина", каза председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

Стоименова бе категорична, че Национално представителните организации на и за хората с увреждания искат болните деца да получат подобаваща подкрепа чрез лични асистенти. Такава възможност обаче трябва да има за всички нуждаещи се, каза още тя и припомни, че Законът за лична помощ, предложен от Май Манолова, предвижда помощ само за около 77 хил. души.




В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Фалшива Ефективност
21.06.2018 08:56:48
0
0
Много Фалшива Ефективност ... има в тези области.
И никой от ползващите програми - не познават правата си?
А каква е ефективността от търсене на финансиране на футболни клубове, ни кажете? Защо журналистите не питат? Не задават тези въпроси? Или Омбундсмана?...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки